Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда кой е компетентният орган,

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда кой е компетентният орган,
Коментари Харесай

ВСС обсъжда кой е компетентният орган, който трябва да избере и.ф. главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет разисква кой е способният орган, който да избере краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор.  Засега надвива мнението, че това е точно прокурорската гилдия, а не целият Висш съдебен съвет.

Атанас Славов ще изиска да се разиска изборът на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността

Тази тематика беше включена в дневния ред на кадровиците след предложение на министъра на правораздаването Атанас Славов .

Борислав Сарафов бе определен за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор от колегията на 16 юни, а министър Славов сподели, че тя няма тази подготвеност, а тя е на целия Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър ще оспори избора на Борислав Сарафов

Той сложи въпроса на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет през днешния ден. Славов попита дали са обсъждали всички нравствени качества на Борислав Сарафов, а прокурорската гилдия отговори, че го е направила. 

Министър Атанас Славов сподели още, че в случай че се вземе решението, че колегията е изпълнила своите пълномощия, той ще се обърне и към Върховен административен съд.

Румен Радев изясни, че е издал бързо указа, тъй като „ по този начин би трябвало да се работи в обстановка на политически катаклизми “

„ Когато има чувство за разминаване сред легалност и легитимоност се отваря една пропаст и ние би трябвало да я затворим “, сподели министърът на правораздаването.

„ Всички си спомняме измененията, които бяха въведени с Конституцията от 2015 година, респективно в закона за правосъдната власт от 2016 година Основната цел беше кадровите въпроси на прокурори и следователи да се вземат решение от прокурорска гилдия. Кадровите въпроси на съдиите да се вземат решение от съдийска гилдия. Моето мнение е че прокурорска гилдия е способена и няма какво да гласуваме “, сподели ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Предстои Висш съдебен съвет да се произнесе

„ Приемането че прокурорска гилдия е способена в оптималната степен отдалечава процедурата като гласност и бистрота на тази процедура от това, което законът планува като процедура за титуляр на длъжността основен прокурор “, сподели Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет от съдийската гилдия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР