Пленумът на Висшия съдебен съвет не излезе с решение кой

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет не излезе с решение кой
Коментари Харесай

ВСС не успя да реши кой орган да избира изпълняващия длъжността главен прокурор

Пленумът на Висшия правосъден съвет не излезе с решение кой е компетентият орган да избира краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, съобщи БНР.

Дискусията беше предизвикана от правосъдния министър Атанас Славов, съгласно който - не Прокурорската гилдия, която избра Борислав Сарафов, а Пленумът на Съвета е трябвало да избере краткотраен началник на държавното обвиняване.

Над 3 часа продължи разискването.

То приключи без решение, тъй като, съгласно всички присъстващи правосъдни кадровици, без Атанаска Дишева, няма правно съображение Пленумът да поправя решение на Прокурорската гилдия.

До елементарното преустановяване на процедурата - без решение, се стигна след първо 30-минутен процедурен спор дали въобще този въпрос би трябвало да се дискутира, а откакто се събра болшинство за разискването, правосъдният министър стимулира настояването си за него с нуждата обществото да бъде уверено в законния избор на Борислав Сарафов.

" Има една максима - правораздаването би трябвало да бъде реализирано, само че и би трябвало да се вижда, че е реализирано, т.е. да не остава подозрение, че взетите решения са в действителност стимулирани, че са обективни, че са оправдани, че са законни. И, когато има чувство за разминаване сред легалност и легитимност, се отваря една пропаст. Ние би трябвало да я затворим тая пропаст ".

В последвалите три часа само ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова и Атанаска Дишева и Олга Керелска опазиха тезата, че Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да избира краткотрайния основен прокурор.

Споровете минаха по две линии - бързали ли са от Прокурорската гилдия с избора на Сарафов или защото правосъдният министър се е забавил да свика Пленума.

Втората линия беше трябвало ли е да бъдат разисквани детайлно качествата на определения за и.д. основен прокурор и изключително сигналите против него в самата Прокурорска гилдия, в Съдебния инспекторат и дори 2 в новия механизъм за следствие на обвинител номер едно и неговите заместници. Споменати бяха и фотоси на Сарафов с търсения Петьо Петров -Еврото пред към този момент несъществавущия ресторат " Осемте джуджета ".

Ето какви реплики си размениха Огнян Дамянов от Прокурорската гилдия и Олга Керелска от Съдийската:
" В този спор бяха обсъждани и качествата на господин Сарафов, макар че тематиката в действителност ловко беше изместена към лицето, и да ви кажа сигнали могат да бъдат пускани против всеки ".
" А ваше обвързване по закон е било вие да обсъдите професионалните и нравствени качества на всички заместници, и, надлежно, въз основата на това да вземете стимулирано решение, което вие не сте сторили ".

На финала откакто тричасовото разискване, което беше наричано свободен диалог, излагане на позиции и дебатиране, тематиката беше завършена, а в този момент правосъдните кадровици разискват предлагането на Прокурорската гилдия да бъде ли открита процедура за избор на нов основен прокурор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР