Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши, че ще сезира

...
Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши, че ще сезира
Коментари Харесай

Върховни магистрати ще пратят в Конституционния съд преместването на делата за корупция в спецсъда

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши, че ще сезира Конституционния съд за последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция и други закононарушения бяха преместени от Софийския градски съд в профилирания съд и които би трябвало да влязат в действие при започване на ноември.

Мнозинството от висши магистрати са решили, че би трябвало да се ревизира дали те не нарушават конституцията, както и какво да бъде наличието на настояването им. То обаче ще бъде изпратено на конституционните съдии, откакто бъде допълнено настояването от аналитичното звено на наказателната гилдия на Върховен касационен съд.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс бяха признати през лятото, само че ще влязат в действие на пети ноември. Още при разискването им адвокати разясниха, че се основава ексклузивен съд. Върховен касационен съд е един от субектите с право да сезира Конституционния съд.

През лятото стана известно, че специалисти от адвокатурата също приготвят искане до Конституционния съд за оповестяване за противоконституционни на тези текстове. Източници от " Дневник " разясниха, че тематиката ще бъде обсъждана тази седмица и не е известно дали желанието ще се реализира.

Иначе пленумът на Върховен касационен съд изслуша арбитър Светла Димитрова, ръководител на Трето гражданско поделение в съда и препоръчана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов за негов заместител. Върховните съдии са изразили позитивно мнение за арбитър Димитрова със 67 гласа " за ", 9 " срещу " и 2 " въздържал се ".Панов изиска оставката на предходния заместител - Красимир Влахов, който получи поддръжка от общото заседание на колегията и разгласи, че ще извършва функционалностите си до избора на нов заместител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР