Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе

...
Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе
Коментари Харесай

Гласуваш за Пеевски, получаваш Атидже. ВАС реши, че е законно

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се организира през днешния ден реши да не сезира Конституционния съд по отношение на постъпила тъжба от Десислава Иванчева. Тя оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова от листата на Движение за права и свободи.

И двете останаха под чертата, само че стават евродепутати, тъй като Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, заемащи първите 2 позиции в листата, се отхвърлиха да отидат в Европарламента.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявки на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да отдръпват единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането на самите избори съставлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявки за отдръпване на единодушие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от Конституция на Република България, който не позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други, написа в жалбата на задържаната кметица на столичния квартал " Младост ".

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 участвали.

Иванчева се яви на Евроизборите като самостоятелен претендент и се класира на седмо място, събирайки 1,55% от гласовете.

Съгласно член 394, алинея 2 от Изборния кодекс Конституционният съд може да бъде сезиран от Върховен административен съд въз основа на постъпило в период (чл. 394, алинея 1 от ИК) оборване от претендентите за членове на Европейския парламент. В тази връзка ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков свика груповия орган, с цел да се вземе решение дали настояването да бъде отправено към Конституционния съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР