Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе ...

ВАС отказа да сезира Конституционния съд заради еврошоуто на Пеевски и Карадайъ.

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе днес, реши да не сезира Конституционния съд във във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, касаеща законността на избора на евродепутатите от ДПС. Решението на пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 присъствали.
Иванчева оспори избора на Атидже Байрямова Алиева-Вели и Искра Димитрова Михайлова-Коларова, който беше потвърден от ЦИК. Причината - те станаха евродепутати, след като Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от постовете, а това стана след приключване на евроизборите и след като стана ясно, че са избрани. Според Иванчева това е нарушение на на чл. 57, ал. 2 от Конституцията - не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Иванчева счита, че зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.
Почти същото беше основанието и на движение "Боец", което се присъедини към жалбата. От "Боец" казаха, че изборното ни законодателство не предвижда такова заличаване, каквото стана с Пеевски и Карадайъ и заместване със следващите в листата, т.е. категорично има нарушение, защото отказ от място в Европейския парламент може да се представи само пред самия Европейски парламент, при това в определен срок. Преди това обаче избраните, ако са депутати, следва да напуснат позициите си и в националния парламент.
 
 

Източник: actualno.com