Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе

...
Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе
Коментари Харесай

ВАС отказа да сезира Конституционния съд заради еврошоуто на Пеевски и Карадайъ

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се организира през днешния ден, реши да не сезира Конституционния съд във по отношение на постъпила тъжба от Десислава Петрова Иванчева, касаеща законността на избора на евродепутатите от Движение за права и свободи. Решението на пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 участвали.
Иванчева оспори избора на Атидже Байрямова Алиева-Вели и Искра Димитрова Михайлова-Коларова, който беше доказан от ЦИК. Причината - те станаха евродепутати, откакто Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отхвърлиха от постовете, а това стана след привършване на евроизборите и откакто стана ясно, че са определени. Според Иванчева това е нарушаване на на член 57, алинея 2 от Конституцията - не се позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други. Иванчева смята, че зачетените от ЦИК заявки на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да отдръпват всъщност единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането на самите избори съставлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната.
Почти същото беше основанието и на придвижване " Боец ", което се причисли към жалбата. От " Боец " споделиха, че изборното ни законодателство не планува такова изтриване, каквото стана с Пеевски и Карадайъ и заменяне със идващите в листата, т.е. изрично има нарушаване, тъй като отвод от място в Европейския парламент може да се показа единствено пред самия Европейски парламент, освен това в избран период. Преди това обаче определените, в случай че са депутати, следва да изоставен позициите си и в националния парламент.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР