Пленумът на Позитано 20 е против ново управление с ПП

...
Пленумът на Позитано 20 е против ново управление с ПП
Коментари Харесай

Поредните предсрочни избори, 2 април е възможната дата

Пленумът на „ Позитано ” 20 е срещу ново ръководство с Политическа партия и Демократична България
Връчването на третия и финален изследователски мандат бе посрещнато с скептицизъм от наблюдаващите, които бяха безапелационни, че предстоят следващи предварителни избори. Допитване на „ Труд news ” до конституционалисти сподели, че най-вероятната дата за нов избор е 2 април. Според наши източници, другата допустима дата - 26 март не била подобаваща, тъй като тогава се минава към лятно часово време. 

В сряда Българска социалистическа партия ще реши по кое време да върне мандата на президента Румен Радев, обявиха пред  членове на Изпълнителното бюро на левицата след съвещанието му.

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще се събере тогава и би трябвало да утвърди с кои партии да се договаря в Народното събрание, съобщи председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова откакто получи от президента досието с третия мандат за сформиране на държавно управление.

„ Ние ще желаеме мандат да преговаряме с всички ”, сподели Нинова. Но знакови фигури от „ Позитано ” 20 разясниха импровизирано, че пленумът няма да се съгласи партията да договаря с „ Продължаваме промяната ” и с Демократична България, изключително след криптоскандала към NEXO, а кардинално и поради диаметралните разлики на обединенията по въпроса за Украйна, приемането на еврото и хартиената бюлетина. Социалистите недоволстват и от вероятно доближаване на Българска социалистическа партия с ГЕРБ, а Нинова е подложена на непрекъснати рецензии от вътрешната съпротива в партията, че се стреми към ръководство с Бойко Борисов.

Лидерката на Българска социалистическа партия към този момент съобщи, че няма да бърза с представянето на кандидатура за министър-председател, нито със състав на кабинет. След като Народно събрание на Българска социалистическа партия реши с кои партии в Народното събрание може да се водят диалози, Нинова възнамерява да предложения на лидерска среща ръководителите на другите партии.

„ На нея да си изясним желаеме ли да има държавно управление или си играем игрички и се трансферира горещият картоф, с цел да не се понесе отговорност за предварителни избори. От тази среща зависи и четвъртата и идващите стъпки - в случай че реализираме някакво единодушие, което подсигурява болшинство, започваме да работим по дилемите на това държавно управление, период, състав ”, сподели тя откакто взе досието с мандата за кабинет от „ Дондуков ” 2.

Преди седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства Нинова за концепцията за лидерска среща: „ Големите решения, значимите решения, се взимат на лидерско равнище ”. Но политолози и депутати с опит и от двете партии припомниха, че както ГЕРБ, по този начин и Българска социалистическа партия имат решения на националните си органи да не влизат в взаимно ръководство.

„ Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем присъединяване, само че не очаквайте, разбираемо, поддръжка от Съюз на демократичните сили за Българска социалистическа партия. Това няма по какъв начин да се случи ”, съобщи по този мотив и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„ От ден първи ние споделяме, че има нужда от лидерска среща. Винаги има потребност от диалози, не приказваме за договаряния. Винаги има потребност от диалози, изключително когато касае бъдещето на страната ни ”, уточни и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Но водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов изрично съобщи:

„ Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем присъединяване, само че не очаквайте, разбираемо, поддръжка от Съюз на демократичните сили за Българска социалистическа партия. Това няма по какъв начин да се случи! ” 

От управлението на Българска социалистическа партия разясниха импровизирано пред „ Труд News ”, че на „ Позитано ” 20 няма да бавят ненужно процедурата по третия мандат, тъй като на Българска социалистическа партия следва съвещание на 50-ия конгрес на 11 февруари.

„ По-добре е форумът да разисква предизборна стратегия на партията, в сравнение с да оправдава коалиция с ГЕРБ или Политическа партия, примерно ”, означиха депутати от левицата.

„ Третият мандат не може да бъде протакан прекомерно заради някакви конюнктурни партийни или политически съображения. Знае се, че при тази фаза на конституционната процедура няма експлицитен период за изтъкване на претендент за министър-председател, а съгласно практиката на Конституционен съд откакто подобен бъде посочен следва да се съблюдава 7-дневен период. Но неналичието на експлицитен период за изтъкване на претендент напълно не значи, че това е оставено в преценката на третата парламентарна група ”, съобщи Борислав Цеков, лекар по конституционно право.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР