Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да

...
Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да
Коментари Харесай

БСП ще гласува против Истанбулската конвенция

Пленумът на Българска социалистическа партия разпореди на парламентарната група на партията да гласоподава " срещу " Истанбулската спогодба, осведоми " Фокус ". " За " решението са дали своят вот 61 членове на Пленума, 25 са били " срещу " и 7 са се въздържали.

Обсъждането на въпроса продължи съвсем пет часа и скара представителите на левицата. Лидерът Корнелия Нинова се противопоставила на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Според Нинова и публично известие от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро, Българска социалистическа партия е " срещу " още от първите дни на януари. Нинова и екипът ѝ считат, че ратификацията би трябвало да бъде оттеглена. Същевременно социалистите евродепутати отпред с водача на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев поддържаха гласоподаване в европарламента в поддръжка на документа, осъдителен домашното принуждение. Как гласоподаваха българските евродепутати четете тук.

Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки значимостта ѝ и че в случай че Българска социалистическа партия гласоподава срещу нея, това ще провокира внушения, че партията е антиевропейска. Дори загатнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от фамилията на европейските социалисти.

Нинова пък му дала отговор, че има национални тематики, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на друга позиция от ПЕС и дала за образец решенията към мигрантските квоти, СЕТА и за глобите против Русия.

На пленума било препоръчано вместо одобрение на конвенцията, Българска социалистическа партия да направи законодателни начинания от положителните неща в нея, касаещи насилието над деца и дами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР