Плавателният съд е бил спрян близо до южнокорейския източен град

...
Плавателният съд е бил спрян близо до южнокорейския източен град
Коментари Харесай

Южна Корея задържа лодка с предполагаеми севернокорейски дезертьори

Плавателният съд е бил спрян покрай южнокорейския източен град Сокчхо, откакто е бил видян покрай Северната разграничителна линия - морската граница сред двете корейски страни, съобщи Ройтерс. Четиримата души са декларирали, че са от Северна Корея, заяви бреговата защита, а изказване на армията гласи, че севернокорейците са обвинени в дезертиране в Южна Корея и са били арестувани благодарение на бреговата защита.

Южнокорейската социална телевизия, цитирайки неназован представител на държавното управление, заяви, че четиримата севернокорейци - един мъж и три дами, са семейство. Телевизията сподели, че те не са били въоръжени и не са носили военни униформи, когато са били открити. Министерството на националното обединяване отхвърли да даде повече детайлности за четиримата арестувани, като съобщи единствено, че сега тече следствие, а севернокорейската държавна медия досега не е дала изказване по въпроса.

Севернокорейските дезертьори би трябвало да бъдат разпитани от южнокорейските управляващи, с цел да се откри дали желанието им да се преселят в Южна Корея е откровено. През 2019 година Южна Корея депортира двама севернокорейски риболовци, които са споделили, че желаят да се преселят, само че по-късно е било открито, че са нарушители, умъртвили 16 души. По-рано няколко севернокорейци бяха задържани, откакто южнокорейски следователи научили, че те са шпиони, които са влезнали в страната под предлог, че са дезертьори.

Ако четиримата севернокорейци, открити през днешния ден, се окажат същински дезертьори, това ще е вторият случай тази година, при който севернокорейци бягат в Южна Корея по море. От края на 90-те години на предишния век досега повече от 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея поради беднотия и политически репресии. По-голямата част от тях са влезнали в страната през сухоземната граница с Китай, заобикаляйки морския маршрут, защото той е по-опасен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР