Плаващ под малтийски флаг български кораб, е бил взет на

...
Плаващ под малтийски флаг български кораб, е бил взет на
Коментари Харесай

Корабът Руен, плаващ под малтийски флаг, е пленен край бреговете на Йемен, на борда има 8 българи

Плаващ под малтийски байрак български транспортен съд, е бил взет на абордаж през днешния ден след случай в Арабско море край крайбрежията на остров Сокотра в Йемен. Това заяви английската компания за морска сигурност " Амбри " (Ambrey), представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

 

Става въпрос за кораба „ Руен “ на Параходство Български морски флот (БМФ). Няма връзка с екипажа, удостовери за Българска национална телевизия шефът на компанията капитан далечно корабоплаване Александър Калчев. На борда има 18 души екипаж, 8 от тях са българите, останалите са от Мианмар и Ангола. От параходството са в непрекъсната връзка с всички служби, които дават отговор за плаването в региона, само че към този момент няма друга информация.

От БМФ оповестиха, че приоритет на компанията е гарантирането на сигурността на екипажа, за което не престават да работят координирано с способените интернационалните органи. Компанията ще дава за медиите единствено писмена информация, се споделя още в изказването.

 

По данни на сайта marinetraffic.com регистрацията на плавателния съд е в пристанище Валета. Данните сочат още, че той е издигнат през 2016 г и има брутна водоизместимост 27 781 тона.


Риболовен транспортен съд, плаващ под ирански байрак в региона, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди случая наоколо до мястото, където корабът за насипни товари наподобява е излязъл отвън курса си, заяви " Амбри ".

" Риболовният транспортен съд, плаващ под ирански байрак, преди този момент е бил в офшорната зона на Сомалия ", добави английската компания.

Агенцията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати известие, в което се споделя, че е получила отчет за сигнал за злополучие от кораб, на който са се качили незнайни лица източно от Босасо, Сомалия. Картата на UKMTO локализира случая покрай йеменския остров Сокотра.

По-рано UKMTO и " Амбри " бяха изпратили къси информации, в които се споделя, че проверяват известия за случай, включващ транспортен съд, плаващ във водите край Йемен.

За Българска национална телевизия от Българския морски флот потвърдиха за случая с кораба, който е българска благосъстоятелност. От там прецизират, че към момента не са в контакт с никой от управляващите в района.

 

Съединени американски щати упорстват за военноморска коалиция против пиратите в Червено море

Междувременно бе обявено, че по товарен транспортен съд на " Мерск " (Maersk) е било стреляно с ракета, до момента в който е минавал през днешния ден около крайбрежията на Йемен, заяви датската компания на фона на поредност от офанзиви на групировката на йеменските хуси против комерсиалното мореплаване, които накараха Съединени американски щати да упорстват за военноморска коалиция в Червено море.

От началото на войната в Газа преди два месеца обвързваните с Иран йеменски бунтовници хуси, които управляват столицата Сана и огромна част от крайбрежието на Червено море от 2014 година насам, атакуват кораби и изстрелват безпилотни самолети и ракети по Израел, напомнят Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Йемен Тим Лендъркинг през днешния ден съобщи пред Ройтерс, че Вашингтон желае " допустимо най-широка " морска коалиция, която да пази корабите в Червено море и да даде знак на хусите, че офанзивите няма да бъдат толерирани.

Министърърът на защитата на Иран Мохамад Реза Ащияни предизвести, че препоръчаната многонационална военноморска мощ ще се сблъска с " изключителни проблеми " и никой " не може да направи ход в район, в който имаме предимство ".

От " Мерск " обявиха, че корабът " Мерск Гибралтар " (Maersk Gibraltar) пътувал от Салала в Оман до Джеда в Саудитска Арабия, когато е бил обстрелван наоколо до пролива Баб ал Мандаб, свързващ Аденския залив и Червено море.

" Призоваваме към политически дейности за обезпечаване на бърза деескалация " на неотдавнашните набези в района, се споделя в известието на компанията, и се предизвестява, че " актуалната обстановка излага на риск живота на моряците и е неустойчива за международната търговия ".

Вчера морски източници оповестиха, че в Червено море танкер е бил обстрелван от въоръжени лица в моторна лодка и към него са били изстреляни ракети, а към втори търговски транспортен съд също се е доближила моторна лодка, само че не е бил атакуван.

 

Припомняме, че на 19 ноември йеменските бунтовници хути отвлякоха в Червено море товарния транспортен съд " Галакси лийдър " с двама българи на борда - капитанът и първия асистент.

По последни данни корабът с общо 22-членен екипаж се намира в йеменското пристанище Ходейда.

Хутите обявиха, че са завладели товарния транспортен съд като ответна мярка на израелските дейности в Ивицата Газа. Ден откакто отвлякоха плавателния съд, хутите пуснаха фрагменти по какъв начин са го нападнали.

Корабът е регистриран на името на английска компания, която съгласно израелски медии е отчасти благосъстоятелност на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е претрупан с коли е и е плавал от Турция към Индия

По-късно бунтовниците оповестиха, че са разрешили на членовете на екипажа да се свържат със фамилиите си.

Съпругата на българския капитан сподели, че не се е чула със брачна половинка си, само че косвено има информация, че той и всички останали са добре.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР