Плаващ израз на вдъхновението на британски бизнесмен, който решил да

...
Плаващ израз на вдъхновението на британски бизнесмен, който решил да
Коментари Харесай

Зелена светлина: Спасители на океаните

Плаващ израз на вдъхновението на английски предприемач, който решил да се включи персонално в борбата със замърсяването на водите.

РИЧАРД РОБЪРТС: След като изгледах толкоз доста вести, неприятни вести за голямото количество боклуци, които са в океана, взех решение, че би трябвало да направя нещо. Реших да се свържа с архитекти на супер яхти и корабни конструктури от целия свят, с цел да създадем идея за изчистването на океана от пластмасовите боклуци. И ето през днешния ден ние имаме " Спасителят на океаните ".
Катамаранът е дълъг 70 метра. И дневно може да вади по 5 тона пластмасови боклуци от океана. Плаващата пластмаса се улавя от верижно устройство сред двата плъзгача на катамарана. Събраните боклуци се нарязват и смилат. Идеята е взаимствана от американски самолетоносач, който употребява биогориво.
РИЧАРД РОБЪРТС: Хубавото на " Спасителя на океаните " е, че той рециклира в инудустриални мащаби отпадъците, които събира от океана. Големият проблем на пластмасата в морето е, че там тя към този момент е с нарушена конструкция. От нея мъчно може да се сътвори нещо потребно, да вземем за пример слънчеви очила или нещо друго. Не би трябвало да се не помни и казусът с ултравиолетовите лъчи. Затова вместо да вадим отпадъците и да ги връщаме на сушата, по-добре да ги оставим на кораба. Там те се обработват и се трансформират в гориво, с което се задвижва " Спасителя на океаните ".
Засега ресурсът за гориво на " Спасителя на океаните " наподобява изобилен. Само Голямото боклучено скупчване в Тихия океан подсигурява най-малко 40 години. Ричард Робъртс осъзнава, че с един транспортен съд не може да позволи казуса със замърсяването на океаните. Но пък е благополучен, че е направил съответна и значима крачка.
РИЧАРД РОБЪРТС: За мен арогантността на хората за това, което са създали с океаните, е шокираща. Необходими са нови хрумвания по какъв начин да се оправим с пластмасовите боклуци във водите. Образователните системи и просветителните стратегии би трябвало да обзет целия свят и изключително Азия, откъдето доста боклуци попадат в моретата.
И тогава сигурно в океаните ще кръстосват доста " Спасители ", които ще изчистят водите от пластмасови боклуци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР