Платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи SeedBlink, чрез която

...
Платформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи SeedBlink, чрез която
Коментари Харесай

SeedBlink мобилизира 2,69 млн. евро в стартъпи през първата си година у нас

Платформата за взаимни вложения в европейски стартъпи SeedBlink, посредством която обвързваните с България Dronamics и Alcatraz AI набраха средства, е мобилизирала 2,69 млн. евро през първата година от активността си в България, оповестиха от компанията.    SeedBlink разгласява своя годишен доклад дружно с разбор на екосистемата в Централна и Източна Европа, отбелязвайки 3 години активност в европейската екосистема.   В България през 2021 и 2022 година има два пъти повече рундове спрямо предходните години въпреки рецесията, демонстрира докладът.  През последните 3 години броят на рундовете непрестанно се усилва, което разкрива неизползвания капацитет на България.  По-голямата част от финансирането отива за Серии C и D, което демонстрира, че българските стартъпи се разрастват и екосистемата узрява.  ЦИЕ към момента е един от най-бързо разрастващите се райони за финансиране с рисков капитал в Европа, като повече средства са привлечени от стартъпи в региона на подвижността и финтех.  Устойчивите стартъпи набират скорост в Европа, защото от 2022 година 35% от европейските фондове за рисков капитал се концентрират върху общественото и екологичното влияние.   От стартирането си в Европа през 2019 година платформата регистрира общо 150 млн. евро мобилизирани в стартъп вложения с над 200 основни капиталови сътрудници, измежду които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital и Vitosha Venture Partners.

След като завърши придобиването на Symbid, SeedBlink към този момент има общественост от над 67 500 вложители от 75 страни, които са вложили 58 млн. евро през последните 3 години. 
Стойността на най-големия портфейл е над 500 хиляди евро с 30 вложения, а междинната стойност е 17 500 евро. 40% от общата вложена сума се образува от капиталови билети от 10 хиляди евро, а най-големият капиталов билет е 100 хиляди евро.    " Дигиталното решение на SeedBlink запълва една ниша, като играе допълваща роля към всеки фонд за рисков капитал или клуб от бизнес ангели “, споделя Ангел Хаджиев, шеф за България в SeedBlink.   По думите му SeedBlink улеснява достъпа на българските вложители до клас активи, който другояче би бил недосегаем, а точно частните предприятия. Освен това българските започващи компании получават доста повече от елементарен достъп до парични средства: мрежа от хора, подготвени да поддържат упоритостите им за напредък, добавя Хаджиев.    Въпреки рецесията, високата инфлация и намаляването на броя на рундовете за набиране на средства, през 2022 година за втора поредна година в европейски софтуерни стартъпи са вложени над 100 милиарда евро.    Стойностите след пандемията са доста по-високи от тези през 2019 година и 2020 година, което демонстрира, че фондовете за рисков капитал влагат даже в несигурни времена, разясняват от SeedBlink.   От тази година 35% от фондовете за рисков капитал се концентрират в по-голяма степен върху общественото влияние и въздействието върху околната среда. 11 стартъпа от бранша са станали еднорози през 2022 година от общо 31 до момента, като 60% от всички еднорози в Европа са основани в Обединеното кралство, Франция, Швеция и Германия.

Понастоящем първите еднорози са мотор на триумфа на екосистемите в ЦИЕ, защото те се появяват в локалните стартъп общности и способстват за общественото потвърждаване на районния капацитет и на създателите, които желаят да основат нещо значимо. Такива образци са българският Payhawk от тази година и румънският UiPath от 2018 г. 
" България имаше преднина пред другите страни в района, тъй като се осмели да започва нещо по-рано; другата причина е, че инвестирахме доста в компании в начален стадий на развиване. Това сътвори мрежов резултат през идващите години. ", споделя Ивайло Симов, ръководещ сътрудник в Eleven Ventures.   В България понастоящем Сериите C и D заемат по-голямата част от общото финансиране, което демонстрира, че локалните стартъпи се разрастват и екосистемата узрява. През 2021 година и 2022 година има два пъти повече рундове спрямо предходните години, макар рецесията. Броят на рундовете непрестанно се усилва през последните три години, като извежда на повърхността неизползвания капацитет на страната, споделят още от SeedBlink.   " Не съм родом от България, само че сега това е моята татковина. Имах щастието да бъда част от локалната екосистема през цялото време и виждах по какъв начин хората я построяват. Днес съм учуден от това какъв брой огромна е станала тя ", споделя Макс Гурвиц, сътрудник във Vitosha Venture Partners.

ЦИЕ към момента е един от най-бързо разрастващите се райони за финансиране с рисков капитал в Европа, без значение от всички провокации, с които районът се сблъсква в последно време. 
Над 1,3 милиарда евро се чака да бъдат привлечени от финтех компании до края на 2022 година, до момента в който 443 млн. евро се чакат във фудтех, който е една от дребното промишлености, показващи непрекъснат растеж в размера на финансирането и броя на рундовете от година на година.    В региона на сигурността се следи 4-кратен растеж на годишна база на размера на финансиране, макар че броят на рундовете понижава.   През 2022 година SeedBlink консолидира инфраструктурата си и разшири наличието си в Централна и Източна Европа и Бенелюкс, с цел да осъществя нововъведения в европейски мащаб. Платформата е налична и за български вложители с информация и запаси на български език.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР