Платформата за разработка засега отстъпва на таблета iPad ProБазираният на

Платформата за разработка засега отстъпва на таблета iPad ProБазираният на ...

Излязоха първи тестове на Mac с процесор ARM.


Платформата за разработка засега отстъпва на таблета iPad Pro

Базираният на ARM процесор mac mini вече е на разположение за разработчиците
(снимка: Apple)

Преди броени дни Apple официално обяви, че се отказва от процесорите Intel в своите Mac компютри в полза на собствено разработени ARM чипове. Преходът ще отнеме две години, но вече се появиха резултати от първи тестове.

Apple започна да доставя на свои партньори комплекта за разработка Developer Transition Kit – версия на компютъра Mac mini на база едночипова система (SoC) A12Z Bionic и транслатор на код Rosseta 2. Очаквано, в интернет изтекоха резултати от тестове с тази платформа, които са доста интересни.

В базата на бенчмарка Geekbench се появиха записи, които показват, че ARM-базираният Mac mini под управление на macOS набира 736-844 точки в едноядрен режим и 2632-2962 в многоядрен. За сравнение, новият таблет iPad Pro със SoC A12Z Bionic има резултати в същия тест съответно 1110 и 4600.
още по темата
Данните показват, че в едноядрен режим разликата между Mac mini и iPad Pro е около 30-35% в полза на таблета, докато в многоядрен режим компютърът има близо два пъти по-малък резултат, което изглежда странно.

Но обяснението е просто. Достъпният в момента транслатор на код Rosetta 2 може да работи само с четири процесорни ядра (което е отразено в резултатите от бенчмарка), докато A12Z Bionic е осемядрена SoC, така че резултатите са логични.

Първият Mac компютър на база ARM процесор се очаква още тази година. Засега няма информация на какъв точно чип ще стъпи новото поколение компютри на Apple.

Източник: technews.bg