Платформата за предлагане и намиране на стажове Headstarter, създадена от

...
Платформата за предлагане и намиране на стажове Headstarter, създадена от
Коментари Харесай

"Тийноватор" - ученически стартъпи в действие

Платформата за предложение и намиране на стажове Headstarter, основана от възпитаници от Софийската математическа гимназия (СМГ), завоюва първото място във финалното съревнование на програмата за поощряване на предприемачеството и стартъп културата в българските учебни заведения - Тийноватор.

В надпреварата, което се организира през май, се включиха 80 младежи от словенската стратегия Ustvarjalnik/USchool, които дойдоха от Любляна със специфичен трен, и 60 възпитаници от стартъп клубовете на Тийноватор в столичните учебни заведения СМГ " Паисий Хилендарски ", 105 СУ " Атанас Далчев ", 32 СУИУЧЕ " Св. Климент Охридски " и 19 СУ " Елин Пелин ".

Наградата за спечелилия от надпреварата беше присъединяване в специфична акселераторска стратегия в Словения, която се организира в последната седмица на юни, както и присъединяване в интернационалното финално съревнование в президентския замък в Любляна на 9 септември.

 На награждаването. Снимка:
На награждаването. Снимка: " Тийноватор "

За програмата, концепциите и добитите нови умения " Детски Дневник " беседва с две от участниците в програмата - Надежда Цачева и Радостина Богословова, деветокласнички в СМГ и програмният началник на " Тийноватор " Светлана Савова.

" Нашият план прави връзка сред учениците и бизнеса. Това е платформа, на която фирмите могат да качат своите стажантски стратегии, а за учениците изгодата е, че могат по-добре да се ориентират за това какво желаят да вършат и надлежно да си намерят занятие за през лятото или за през годината. Ученикът прави регистрация с име, фамилия и имейл за връзка, след което си построява сиви. Ние сме улеснили процеса, като подкрепяме съставянето на сивито с отговор на няколко въпроса. Защото учениците към момента не са наясно по какъв начин би трябвало да бъде структурирано сивито и какво да съдържа като информация ", споделя Надежда Цачева.

Фирмите си вършат собствен профил - описват с какво се занимават, разгласяват си обявата. Платформата към този момент работи и има регистрирани 13 компании. Учениците от екипа, основал уеб страницата, сами си вършат контактите с компаниите. В бъдеще платформата ще печели от абонамент на фирмите. Освен първите си клиенти, към този момент има и интерес от страна на вложители.

Второ място е спечелил още веднъж тим от СМГ със уеб страницата Partyme - платформа, която свързва детски празненство клубове и заведения с родители, които желаят да провеждат детски рождени дни или други празници.

Третото място е за стартъп план на възпитаници от 105 СУ. Booktrailer е платформа за свързване на издателства и книжарници със основатели на филмови откъси на новоиздадени книги, за маркетинг и реклама. Първият стадий на основаването на платформата ще е съпроводен с разпространение на така наречен booktrailer като нов способ на разбиране на наличие, ще провеждат семинари и уъркшопи, ще вземат участие в разнообразни фестивали.

В Словения тимът се сплотява и работи крепко

" В Словения бяхме в един коуъркинг спейс в градче, което се намира на към час от Любляна ", споделя Светлана Савова. " Мястото пресъздава силициевата котловина в Щатите и подтиква развиването на стартъп културата. В това място се намира и една от най-добре развитите софтуерни компании на Словения, която много влага в нови инициативи. Има и към 30 стартъпи, които се развиват на място ", прибавя.

 От дясно на ляво: Надежда Цачева Радостина Богословова, Светлана Савова
© Георги Кожухаров

От дясно на ляво: Надежда Цачева Радостина Богословова, Светлана Савова

Българските възпитаници, с изключение на с менторите, които са работили с тях, са имали и опцията да се видят със стартъпи, да се срещнат с управленията им, които са им разказали своята история, компликации, опит. Така че е била същински потребна обмяна на опит.

В младежкия дом на това градче се правят доста интензивни стратегии за обмяна на опит сред разнообразни националности, които са минали упражнението " Лабиринтът на емиграцията ", с цел да се оправят с разнообразни проблеми, да вземем за пример по какъв начин биха оживели в тази обстановка. Запознали са се с групи от Португалия, Македония, Словения и други деца на тяхната възраст.

На какво " Тийноватор " учи младежите

Последния ден в Любляна са получили лист от 150 неща, които би трябвало да свършат за 4 часа. Разделени са били на тимове от по двама - трима и са работили по строго избрани правила. Всяко нещо, което е трябвало да вземат (например 16 книги, 16 обувки...), е следвало да потвърдят, че са взели точно от там, всяко деяние и трябвало да бъде документирано. Най-голямото предизвикателство било, че в случай че донесяли всички предмети, които трябвало да вземат, в количка, получавали в допълнение точки. Нямали право нито да крадат, нито да купуват. Трябвало да разчитат на положителната воля на инцидентни минувачи.

Целта в последна сметка, не били толкоз точките, а да сплоти колектива, да ги накара да работят заедно по дилемите и какъв брой ще са въодушевени да се трудят по дилемите.. задачата е да се види по какъв начин дълготрайно ще се развие един план, един тим и дали ще се оправят.

" Програмата дава качества, които не са нужни единствено на учениците, а на всички хора - основана е на създаване на така наречен меки умения, да работят в екип, да споделят, да не се разочароват от провали, учи ги по какъв начин да генерират хрумвания, по какъв начин да развият една концепция, тъй че да мине през всички стъпки до нейното осъществяване. Те минават през стъпките на научаване на съществени неща, които трансформират светогледа. У учениците се вижда, че стават по-мотивирани, по-структурирани и това им дава опция да осъществят мост сред обучение и бизнес, сред това, което търсят компаниите даже и за стажове, и това, което могат да създадат учениците за тях. Те са сносно готови ", уверена е Светлана Савова.

" Различното от това, което учим в учебно заведение, е безусловно всичко. В учебно заведение учим доктрина, да вземем за пример синусова или косинусова теорема, по какъв начин да напишем есе на тематика " Защо войната участва в Дон Жуан? ", да учим каквито и да е формули по каквито и да е предмети. Или да учим наизуст някакви цифри, които можем да си ги изведем с малко логичност ", разяснява Радостина Богословова.

 Радостина Богословова
© Георги Кожухаров

Радостина Богословова

" Тийноватор " ни даде нов взор върху нещата, даде ни огромно практическо виждане. Ние не учихме доктрина, ние правихме процедура. Например в този момент, през днешния ден, свободно мога да приказвам с безусловно всекиго на каквато и да било тематика. Това първоначално не го можех. Знам по какъв начин да повеждам бизнес диалог с компания, знам по какъв начин да пиша имейли, които да подхождат на критериите ", споделя Надежда Цачева.

Какво следва

" В началото на годината никой не си беше и помислил, че можеш да ползваш в практиката това, което си научил, да правиш нещо с това. " Тийноватор " ни даде това - да забележим по какъв начин нещата работят. Аз, защото се занимавах с дизайна на целия план, при започване на годината нямах концепция с какво желая да се занимавам, откакто завърша гимназия. " Тийноватор " ми даде нова концепция за това, какво да върша в бъдеще - ще изучавам или илюстрация, или графичен дизайн ", споделя Радостина Богословова.

Нажда Цачева към този момент се е насочила към филантропичните дисциплини, тъй като преди е желала да се занимава с физика. Сега, след присъединяване си в " Тийноватор ", желае маркетинг, реклама, пиар.

Радостина и Светлана споделят, че за седмица в Словения са свършили толкоз работа, що се касае за няколкото месеца преди този момент. В първичния брейнсторминг са се появили доста забавни хрумвания. През април са пристигнали още хора, а през май благодарение на менторите си са се научили да вършат презентации. Събирали са се един път седмично

 Надежда Цачева
© Георги Кожухаров

Надежда Цачева

Най-лесно в процеса на работа им е било свършването на цялата работа, когато към този момент са имали ясна концепция и насоки какво би трябвало да се случи. За Надежда най-трудното е било напасването на динамичностите на хората в екипа, на характерите им. " А най-лесното: когато всички седнат и вършат нещо, а аз просто ги наглеждам. "

На 9 септември следва да се явят на интернационално съревнование при президента в Словения, а " Тийноватор " продължава и през идната година. В момента програмата набира ментори, учебни заведения, спонсори. Тази година пилотно стартира в 4 столични учебни заведения, идната задачата е да има още 30 клуба в София, Варна и евентуално два във Враца. Целта е да се включат повече български градове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР