Платформата за електронни дневници Школо ще продължава да работи и

...
Платформата за електронни дневници Школо ще продължава да работи и
Коментари Харесай

Управителят на Школо: В Англия са много учудени от реакциите след сделката тук

Платформата за електронни дневници " Школо " ще продължава да работи и да се надгражда и след договорката за придобиването ѝ от английската компания Juniper Education.

" Промяната на собствеността на капитала на сдружението по никакъв различен метод не трансформира каквото и да било друга договореност на сдружението. Платформата ще носи същата хубава услуга, която хората разпознават и им прави работа през последните осем години. Допълнението е, че стартира да оперира и на други пазари, в тази ситуация приказваме за Англия “, сподели пред утринния блок на Българска национална телевизия шефът на „ Школо " Любомир Ваньов.

Той разяснява, че новите английски притежатели са били мощно сюрпризирани от дебата, който беше предизвикан след новината за договорката, и подозренията за корист с персонални данни.

" Не знам дали е ясно, само че откогато Англия напусна Европейски Съюз, те се съгласиха да продължат да ползват GDPR. И регулаторите им са едни от най-силните в Европа, по тази причина са учудени ", сподели Ваньов.

Напрежението, което беше предизвикано през обществените мрежи, накара Министерството на образованието да задейства инспекция на ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни - макар че стана ясно, че английските притежатели не купуват българските бази данни. От " Школо " са подготвени да спомагат на институциите.

„ Ако би трябвало да съм почтен – не знам от къде се получи цялата работа. В понеделник сутринта ние изпратихме прессъобщение до всички медии, в което описваме какво тъкмо се случва. След това изпратихме имейли до наши сътрудници и консуматори, на които също обясняваме какво се случва. И си бях възнамерявал, че понеделник следобед ще би трябвало да давам отговор на някакви въпроси. Само че нищо “, разяснява Ваньов.

Той посочи, че " Школо " няма връзки с МОН и не е имало по какъв начин да ги осведоми авансово за договорката, до момента в който тя не се реализира.

„ Такъв вид покупко-продажби са доста чувствителни, става дума за комуниакция с доста хора, по доста разнообразни способи. И безусловно до момента в който всичко не е готово, значи нищо не е готово. И по тази причина то не може априори да кажем „ тука нещо вършим “. И в случай че не се случи, след това на различен ред въпроси би трябвало да отговаряме, да влизаме в пояснителен режим, който просто не е необходим “, сподели той.

Управителят добави, че компанията в никакъв случай не се е стремяла към обязаност с страната освен тъй като сходно предложение не е постъпвало, а и тъй като „ Школо “ се стреми да работи с крайния консуматор и на пазарен принцип.

Директорът на 51 учебно заведение Асен Александров също разяснява, че в никакъв случай не е считал, че има мотив зза терзание от продажбата на " Школо ".

" В България оперират доста задгранични компании - ЕРП, мобилни оператори и други Има си регулатори, има си регламенти, по които се реализира тяхната активност. Звучи неуместно някой да го интересуват оценките на нашите възпитаници или адреса на техните родители. Предполагаме ли, че англичаните са купили тази компания, с цел да се доберат до адресите? Не ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Той разказа платформата им като по-добра и по-интуитивна от държавната услуга, като акцентира, че още при основаването на " Школо " шефовете и учителите са обяснявали на разработчиците какво тъкмо желаят - и са го получавали.

" На мен ми е чудно за какво при създаването на национално равнище на електронните дневници от МОН не беше употребен опитът на " Школо ". Ето, в Англия им дават, а тук не ги харесваме. Не мога да схвана това нещо ", сподели Александров. Училището му ще продължава да ги употребява.

По данни на " Школо " техният дневник с информация за учениците се употребява от 1700 учебни заведения в България.

Междувременно някогашният министър на електронното ръководство и сегашен народен представител от " ПП-ДБ " Божидар Божанов също се включи в разпалилия се спор, като съобщи, че продажбата на Школо не носи риск за данните на учениците или за системата на образованието.

" (Школо) може да ни служи за образец по какъв начин да използваме програмен продукт, без да сме заключени за него. И за тласък страната да усъвършенства процесите си по създаване на програмен продукт, тъй като в доста случаи няма пазарен тласък за създаване на прекомерно профилиран програмен продукт за потребностите на страната ", написа в своя обява във Facebook Божанов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР