Платформата Нови драматургии е инициатор на мащабния международен проект Социално-политическият

...
Платформата Нови драматургии е инициатор на мащабния международен проект Социално-политическият
Коментари Харесай

Американски хореографи и артисти обменят опит с българската танцова сцена

Платформата " Нови драматургии " е основател на огромния интернационален план " Социално-политическият капацитет на актуалния танц ", който ще срещне креативния опит на актьори от Балканския полуостров и от Съединени американски щати и по време на който - сред 18 и 22 октомври, в София ще се организира лаборатория за продан, уъркшоп, презентация и лекция в РЦСИ " Топлоцентрала ". Поредицата от събития е част и от дванадесетото издание на АСТ фестивал за свободен спектакъл, научи ДУМА от Демна Димитрова.
Началото ще сложи Лабораторията за продан на практики и дискурси, чиято съществена концепция е да събере актьори, теоретици и куратори от Съединени американски щати, България, Северна Македония и Сърбия. Те дискутират работата си през вероятността на връзката й с политическото като отражение на тяхното артистично и гражданско деяние. Участниците ще споделят творчеството си, своите хрумвания, практики, прекарвания, ще приказват, ще танцуват, ще задават въпроси, ще разискват, ще дават и получават противоположна връзка. > Лаури Берг, Фомодитпих, The Chocolate Factory Theater
Първата част от огромния план ще се организира на Балканите сред 18 и 31 октомври поредно в София, Белград и Скопие. Хореографите и реализатори Кати Уестуотър и Андрос Зинс-Браун, актьорът и теоретик Томас Дефранц, кураторът и артистичен шеф на " The Chocolate Factory Theatеr " Брайън Роджърс ще работят във всеки град с локалните професионални общности от актьори, теоретици и куратори.
Софийската част от плана включва и някои обществени събития като лекция и показване, съпроводено с диалог. В два дни ще се организира и уъркшоп за практици и теоретици в полето на изпълнителските изкуства. На 18 октомври от 17 ч. в РЦСИ " Топлоцентрала " Брайън Роджърс, артистичен шеф и съосновател на The Chocolate Factory Theater (Ню Йорк), и арт мениджърът и откривател Томас Ердер (Берлин) ще приказват за самостоятелните подиуми на актуалните изпълнителски изкуства в Европа и Съединени американски щати. На 19 октомври от 17 ч. на същото място ще изнесе лекция откривателят, актьор, хореограф и артистичен шеф на SLIPPAGE: Performance/Culture/Technology - Томас Ф. Дефранц, на тематика " Размиване на фона: чернокожият пърформанс като политическа онтология ". 
Томас Дефранц ще показа това малко известно проявяване на актуалния танц в България - танца, който се ражда в недрата на чернокожата общественост и е мощен политически жест. Дефранц ще води и уъркшоп за практици и теоретици в изпълнителските изкуства, наименуван " Танцувайки края на света ".>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР