Платформа ще дава наречената лавинна прогноза, съобщиха представители на  Българска

Платформа ще дава наречената лавинна прогноза, съобщиха представители на  Българска ...

Нова платформа ще предупреждава планинарите за лавини.


Платформа ще дава наречената лавинна прогноза, съобщиха представители на  Българска лавинна асоциация на среща с вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Те обясниха, че до момента у нас няма организация, която да дава точна информация за лавините, което да подпомага работата както на планинските водачи и спасителни служби, така и на туристите.

Тази година системата ще работи пилотно, като основно ще функционира за района на Банско.

Вицепремиерът поздрави представителите на асоциацията за разработената платформа, като коментира, че такава информация е изключително важна и за жителите в планинските райони, и за туристите, защото данните свързани с лавинната обстановка могат да спасят човешки животи и гостите в зимните ни курорти да се чувстват по-сигурни.

Бих искала Ви уверя, че аз и екипът ми сме насреща да обсъждаме всякакви идеи, предложения и инициативи, които да подпомогнат нашата основна цел - да привличаме все повече посетители в България и да утвърждаваме страната, като целогодишно място за пътувания, посочи още министърът.

Министър Николова информира събеседниците си за въведените единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти по повод предстоящия сезон 2020/2021 г.

Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, обясни още тя.

 
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg