Платено редактиране, невярна информация, липса на източник, конфликт на интереси

...
Платено редактиране, невярна информация, липса на източник, конфликт на интереси
Коментари Харесай

Само във Фрог: Пеевски плаща за редактиране в Wikipedia на компании от черния им списък

Платено редактиране, погрешна информация, липса на източник, спор на ползи – админите на Wikipedia не могат да насмогнат да блокират и недопускат канонадата от „ редакции “ на информацията на британски език за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в международната онлайн енциклопедия. Това откри следствие на ФРОГНЮЗ.
Администратор на британската версия на енциклопедията удостоверява, че след голям брой опити да се редактира информацията, депутатът е прибягнал до платени услуги на компания, която е в черният лист на Wikipedia. „ Този път имаме удостоверение, че това е политикът “, написа админът, който прави инспекцията след сигнал, че в уеб страницата на Wiki Management Inc -компания за заплатен PR, се е появил ласкателен отзвук за услугите им, подписан от Делян Пеевски. Потвърждението, че депутатът е техен клиент, се отнася за друга компания със същата активност – Wiki Professionals Inc. Явно войната на Пеевски за обликът му в чуждоезичните справочни уеб сайтове е предходна на друго равнище, което постанова информацията за него на британски език да бъде съответно моделирана. Защо тъкмо в този момент? Тревожи ли го идното решение по закона Магнитски в Съединени американски щати? Очаква ли доста хора от други страни да проявят интерес кой е той и каква е активността и кариерата му?

Последните редакции на текста за Делян Пеевски включват изявленията от 14 юни 2018 година на Пламен Георгиев, началник на от Комисията за антикорупция и конфискация на противозаконното имущество (КПКОНПИ), че всички съмнение и подозрения, повдигнати от враговете и съперниците му са изчистени. Пеевски е " модел на жител ", заради обстоятелството, че е бил подложен на инспекция повече от десетилетие и всички заключения демонстрират единствено, че не е направил нарушавания. Пламен Георгиев е представен още и, че господин Пеевски е един от най-големите данъкоплатци в страната.

Новата редакция с констатациите на КОПКОНПИ е незабавно след текста за сринатия рейтинг на България в класацията на Репортери без граници, основаващ се основно на неналичието на независимост в медиите, поради монопола на Делян Пеевски в изданията и разпространяването на печата в страната ни.

Битие и страдалчество на Делян Пеевски в Wikipedia

Усилията на депутата да написа за него единствено хубави неща на британски език имат своята последователност и история. На 15 декември 2013 година, „ създател “ с име Olsonspterom, който и да е той, в 22:53 основава страница за Делян Пеевски. От размера на информацията, която разгласява може да се извади извод, че не е авторски текст, а получен на готово. От информация в историята с активността на този консуматор се вижда, че той се е занимава основно да основава и редактира страници в он-лайн енциклопедията на фолк реализатори като Цветелина, Тони Стораро, Деси Слава, Преслава, Петя, Руслан Мъйнов, Софи Маринова, Веселин Маринов, Крум, Камелия, Милко Калайджиев, Ивана, Глория, Гергана, Галена, Емилия… и Делян Пеевски. Кой стои зад този профил не е ясно, само че се вижда, чет не е редактирал нищо от 2014 година Вероятно е сменил работа си или е спряла заплащането за активността му.

.

След основаването на биографичната страница, информацията за депутата от Движение за права и свободи се добавя и дописва от други „ създатели “ като Kaloyanchev67. Отново се виждат огромни размери допълвана информация, т.е. авансово готова. Този профил, до към юни 2017 година, се грижи, с изключение на за информацията за Делян Пеевски, още за имиджа в онлайн енциклопедията на Движението за права и свободи, Сотир Цацаров, Бойко Борисов, Да, България. Дейност има и по осведомяването на британски език на читателите на Wikipedia за престъпността, корупцията и убийствата в страната ни. Последните редакции и допълнения в информацията от този създател са от края на 2017г.

В края на 2017 година Клуб Z разгласиха обстоен материал, че основният редактор на в. „ Монитор “ Любомира Будакова съответно е посетила курс за автори/ редактори в Wikipedia и съществено се е заела персонално да редактира информация за притежателят на изданието, чиито основен редактор е. Будакова редактира самоуверено макар, че на участниците публицисти в образованието категорично е казано, че се смята за демонстрация на неприятен усет и спор на ползи да допълват информация за началниците си.

Редакции на Будакова по страницата с информация за Делян Пеевски са докладвани към админите на британската версия тъкмо като спор на ползи и нарушение на разпоредбите за неутрална позиция при основаването на наличие. Заедно с това стартира полемика по съответната дефиниция на информацията и позоваването на достоверни източници, в която една от най-спорните тематики е дали може или не да участва думата „ олигарх “, като определение за депутата от Движение за права и свободи. Аргументът на чиновниците на „ нашият издател “ е, че определението за олигарх в самата Wikipedia не подхожда към личността на депутата. Администраторите настойчиво припомнят разпоредбите за неутрална позиция и списването на биография на модерна личност. Явно да бъде именуван олигарх нервира Делян Пеевси, само че пък съответно е маркирано, че сътрудникът в живота му е Цветелина Янева и че има две деца – все тематики, които циркулират като клюки без публично удостоверение в нашите медии. Лицето, което най-често не позволява редакции на чиновниците на Пеевски и изяснява, че се нарушават правилата на онлайн енциклопедията, e с прякора Quickfingers и е админ.

След тези разногласия и редакциите от типа „ БНР осведоми, че…, само че пък няма публична информация за това “ админите покачват краткотрайно отбраната и опциите да се вършат редакции и допълнения в текста на страницата за Делян Пеевски. В средата на юли 2018 година един от админите написа: „ Здравейте сътрудници редактори. По мое мнение тази страница би трябвало да бъде дефинитивно изменена, откакто разширената доказана отбрана изтече, заради непрекъсната корист и спор на ползи от началото на годината. Просто погледнете историята на редакциите, с цел да видите какво имам поради. Не мисля, че обстановката ще се усъвършенства скоро… “. Администраторите не престават да се опълчват на редакции, които нарушават разпоредбите на международната он-лайн енциклопедия за неутрална позиция и основаването на страница на модерна персона.

Пеевски заплаща за редактиране в Wikipedia на компания от черния им лист

Докато върви разногласието за това нарушени ли са разпоредбите за редактиране, на 20 август 2018 година, админите получават нова информация за нарушавания на разпоредбите за страницата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Съобщението е, че наличието на биографията му към този момент е поверено на компания, която се занимава с „ пране на имидж в Wikipedia “, т.е. платено редактиране. Правилата на он-лайн енциклопедията изискват, когато има проблем с платеното редактиране да се задейства равнище на отбрана, което разрешава редакции единствено от редактори, които имат разумна и рационална история на редактиране.

Реакцията от админите: „ …Наскоро се появи нов редактор, който наподобява малко осведомен с Wiki и чиято единствена цел беше да почисти всякаква негативна информация за Пеевски. Може би някой от организацията се пробва да " поправи " нещата за него… Има още един в wikiprofessionalsinc (dot) com (изглежда, че уеб сайтът е в черния списък). Този път имаме удостоверение, че това е политикът. “

.

Ако за Wikipedia става въпрос за имидж, с който не може да има взаимни отстъпки, за Делян Пеевски става въпрос за пари, за наказания по закона „ Магнитски “. На този он-лайн терен активността на Пеевски наподобява като кокошкарско и нескопосано надцакване, което може да минава тук, в печатните му издания, само че не минава оттатък рамките на България. Делян Пеевски го няма в обществените мрежи, „ менажерията “ му от предани чиновници не умее да борави с тези модерни канали на връзки. Платените тролове не правят доста потребна работа, тъй като хората с имена и престиж приказват в обществените мрежи, а Пеевски го пазят единствено Йордан Цонев и Хамид Хамид по Нова телевизия.

P.S. Каква подигравка за Делян Пеевски, че буквите на депутата, на клавиатурата с латиница на компютрите – DP, подхождат на клавишите на българската с АЗ…

Благовеста Фармаконова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР