Платена статия! Платен материал! Тази от Дания какво ли разбира,

...
Платена статия! Платен материал! Тази от Дания какво ли разбира,
Коментари Харесай

Швеция и децата - специално за полуделите от Стратегията за детето

Платена публикация! Платен материал! Тази от Дания какво ли схваща, да пристигна да поживее в България. Това бяха част от забележимите реакции на изявление на Actualno.com по отношение на новата Стратегия на децата, която не съумя да прескочи равнището на разискване и беше спряна персонално от премиера Бойко Борисов.
Личното ми мнение е, че няма по-висша форма на олигофрения от това да НЕ се разисква даден въпрос, даден проблем, дадена тематика, да НЕ се чуват другите гледни точки и да НЕ се обмислят, да НЕ се прави проект по какъв начин нещата да се подобрят. И тъй като незнанието се трансформира в норма, Actualno.com препечатва пояснение от Фейсбук страницата " Писма от Швеция " за обществената политика на една от скандинавските страни - Швеция, с акцент върху децата. За всеки, който реши да се прави на доста интелигентен, посочваме ТОЗИ ЛИНК - мястото, където всеки, който знае най-малко малко британски език, самичък може да се увери какви са шведските политики за насърчаване на родителството и раждането на деца. ЛИНКЪТ води към формалния уебсайт на Шведската обществена организация Försäkringskassan. Припомняме какви са българските политики за справяне с демографската рецесия и грижата за деца - главно еднократни помощи, които почти може да стигнат за малко памперси. За децата с увреждания няма да разясняваме - цялата предходна година имаше палатки пред Народното събрание поради " обичайните " български полезности в грижата към такива деца Насладете се в идващите редове по какъв начин шведите се отнасят към децата:
1. Бащинският заплатен отпуск е колкото майчинския!!! Бащите получават 240 дни, както и майките получават 240 дни. Общо на дете се падат 480 наставнически дни (föräldraledighet, föräldradagar).
2. Майчинските и бащинските пари, наричани ’родителски пари’ (föräldrapenning), са 80% от прихода на съответния родител, което при междинна заплата 20 000 крони (4000лв) е 3200лв на месец. Ако родителят е бил незает или с приход 0 крони, получава към 7000 крони (1400 лв) на месец. Разбира се, Швеция е скъпа страна и това не е толкоз доста тук, само че съпоставено с други страни е много обилно.
3. Отделно, фамилията получава детска надбавка от 1250 крони (250 лв) на месец за ВСЯКО дете, което имат, до момента в който детето навърши 18 години. Тоест, в случай че имате 4 деца, получава фамилията Ви взема 5000 крони (1000 лева) ПЛЮС надбавка за многодетно семейство от още няколкостотин лв.. Тези пари се превеждат по сметката и на майката и на бащата, като се разделят на две, т.е. всеки получава по сметката си половината от сумата, с цел да не се карат кой е взел парите!
4. Майчинските пари могат да стартират да се теглят два месеца преди раждането на детето, с цел да се приготвят родителите за идването му.
5. Ако майката има тежка или рискова специалност, по време на бременността може да вземе отпуск от работата си и да получи обезщетение от обществените, с цел да не се излага на риск.
6. Освен своите 240 дни заплатен бащински отпуск, бащата получава и 10 дни отпуск от момента на раждане на детето, с цел да е със фамилията си в първите часове и дни след раждането. Тук забавното е, че тези 10 дни се дават без комплицирани пояснения или изпращане на документи. Всичко се прави онлайн, а информацията от раждането влиза онлайн от самата болница.
7. Правото на майчинство и бащинство е обезпечено от закона и шеф, който се осмели да не почете това право, отнася съществени наказания, както и публично неодобрение, стигайки чак до новините.
8. VAB - Vård av barn (Грижа за дете) е системата за болнични пари! Ако ходите на работа, само че на детето ви му тече носа и не може да отиде на детска градина, можете да си остането у дома с него, като страната ви заплаща за това (80% от дневната ви надница)! Всеки път, всеки месец, всяка година, и по този начин до момента в който дете ви не стане младеж! НЯМА НУЖДА от увещание от доктор или изобщо посещаване на доктор, просто влизате в уеб страницата на обществената система, отбелязвате днешната дата, и готово! Тоест, в случай че се разсъните някоя заран и никак не ви се върви на работа, може да си останете у дома и ВАБ-вате... само че изискването е детето ви да си остане у дома с вас. Ако обаче се постанова да си останете у дома повече от седмица, към този момент би трябвало да визиите увещание от доктор.
9. Държавата и институции желаят да информират/образоват родителите с безпределно доста информация за всичко, което се сетите. На уеб страницата на обществената организация има даже информация за значимостта майката и бащата да си разделят поравно грижите за детето, като има даже занимателни видео клипове и образци от всекидневието.
10. Всичко тези удоволствия са съчетани с един повсеместен висок стандарт на грижи и практики насочени към обществото, като да вземем за пример: безвъзмездни медицински грижи и прегледи за бременната майка; наставнически курсове за майки и бащи; гратис раждане в уединена конюнктура с наличието на колегата, в лична стая в болничното заведение, като бебето не трябва отнемано изобщо, а се оставя на родилката и мъжът ѝ; гратис обучение, храна в образователните заведения и безвъзмездни медицински грижи за децата; след това и безвъзмездни университети, стипендии и така нататък
Физическото наказване на деца е неразрешено със закон в Швеция още от 1979 година и обществените служби ще се намесят, в случай че се вършиме, че не сте разбрали, само че тук е значимо да отбележим някои неща:
А) Никой няма просто да ви вземе детето за крещене на пързалката или някои пестник, огромен е и шанса никой изобщо да не ви отрази. Но в по-тежки случаи с трайни проблеми в фамилията като систематично пердашене на децата, наркомания, алкохолизъм, домашно принуждение, полово принуждение, службите ще се намесят, както във всяка естествена страна, само че даже и тогава е по-скоро един дълъг развой на работа и срещи с родителите за детето да може да остане в фамилията си.
Б) Ако живеете в Швеция, даже няма да ви се постанова да ползвате принуждение или крещене като дисциплинираща техника, тъй като родителските условия са толкоз положителни, че стресът върху родителите е доста по-малък, като родителският отпуск е даже една дългочакана почивка за тези, които са избрали първо да поработят известно време.
" Разбира се, Швеция не е съвършена и има всевъзможни случаи и хора даже тук, само че като родител тук мога само да благодаря за опциите и спокойствието, които със фамилията ми получаваме. Жалко е, че в България има родители, които са докарани до такова положение, че да се опасяват за децата си и им е отнето едно от най-човешките права - да знаят и да са осведомени, че заслужават по-добро ", приключва създателят на " Писма от Швеция ".
И тъкмо това е казусът на България - въпреки сякаш да живеем във века на информацията, в действителност се оказа, че живеем във века на фалшификацията на информация. Няма различен метод да се осъзнаем от този да търсим и ревизираме - лишава време и старания, само че търтеите неслучайно не са биологичен тип от човешко естество!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР