Платежните системи на БНБ обслужват преводи, чийто общ размер в

...
Платежните системи на БНБ обслужват преводи, чийто общ размер в
Коментари Харесай

Какъв е размерът на сумите, преминаващи през платежните системи на БНБ за ден?

Платежните системи на Българска народна банка обслужват преводи, чийто общ размер в пъти надвишава годишния Брутен вътрешен артикул на България. Това стана ясно то изказването на подуправителя на Българска народна банка Нина Стоянова, при откриването на проведената от " Банкеръ " конференция " Четвъртата гражданска война в банкирането ".

" През първото шестмесечие на 2019 година през RINGS са осъществени 535 447 заплащания на обща стойност 516 054 млн. лева, което съставлява нарастване с 12% на цената и със 7.2% в броя на обработените заплащания спрямо първото шестмесечие на 2018 година Среднодневната стойност на заплащанията през системата през отчетния интервал е 4230 млн. лева
 Българска народна банка сподели новите 50 лв. (видео)
Българска народна банка сподели новите 50 лв. (видео)

Банкнотата ще бъде в обращение от 1 ноември 2019 година

През същия интервал през TARGET2-BNB са осъществени 139 130 заплащания на обща стойност 232 238 млн. евро. Данните демонстрират нарастване с 8.2% при общата стойност и с 5.5% при общия брой на обработените заплащания по отношение на първото полугодие на 2018 година Среднодневната стойност на обработените от TARGET2-BNB заплащания е 1858 млн. Евро ", заяви подуправителя на Българска народна банка.

Нина Стоянова съобщи, че навлизането и потреблението на цифровите технологии в банковия бранш съставлява причина за развиване на услугите и повишение на конкурентоспособността. Катализатор на процесите в тази сфера, съгласно нея, са и новите европейски регулации, а точно Втората инструкция за платежните услуги и съпътстващото я обстойно вторично законодателство с механически темперамент. Като съществени нововъведения в директивата Стоянова открои два аспекта - отваряне на достъпа до платежните сметки и завишаване условията към сигурността на електронните заплащания.
 Управителят на Българска народна банка: Намираме се във фаза на увеличаващи се циклични опасности
Управителят на Българска народна банка: Намираме се във фаза на увеличаващи се циклични опасности

Произтичащите по линия на външното търсене опасности за дребна и отворена стопанска система като българската се допълват от резултатите от доста ниските лихви, споделя още Радев

Като част от първия аспект директивата вкарва два нови типа платежни услуги, осъществявани напълно в интернет среда - услуги по иницииране на заплащане и по даване на информация за сметка, и контролира активността на доставчиците, които ги оферират. Предоставянето на новите услуги изисква взаимоотношение сред доставчиците на платежни услуги (най-често банките), които водят сметките на клиентите, и съответните снабдители, които оферират новите услуги.

" Съгласно условията на директивата и признатите към нея регулаторни механически стандарти, когато банките дават платежни сметки, налични онлайн, те би трябвало да разполагат с най-малко един интерфейс, който да разрешава на доставчиците на двете нови платежни услуги да се разпознават пред тях, както и да споделят по сигурен метод и в сигурна среда ", сподели Стоянова. " За тази цел банките могат да изберат да преработят своите потребителски интерфейси (например електронно и мобилно банкиране) или да основат специфичен интерфейс за автоматизиран достъп (т. нар. application programing interface - API). "
 През 2018-а Българска народна банка е икономисала 31.36 млн. лв. от плануваните разноски
През 2018-а Българска народна банка е икономисала 31.36 млн. лв. от плануваните разноски

Вторият главен аспект от директивата за платежните услуги съгласно Нина Стоянова е повишението сигурността на електронните заплащания. От септември тази година доставчиците на платежни услуги следва да ползват процедура по задълбочено определяне на идентичността, когато платецът употребява онлайн своята платежна сметка, инициира електронна платежна интервенция или прави друго деяние от разстояние, при което би могло да възникне риск от машинация при заплащанията.

" Приетите регулаторни механически стандарти детайлно регламентират изискванията, при които може да не се прави задълбочено определяне на идентичността на клиента ", посочи Нина Стоянова. Всички тези случаи са свързани с интервенции, при които рискът от пораждане на машинация е мощно стеснен. Такива са да вземем за пример заплащания сред лични сметки при еднакъв снабдител, повтарящи се интервенции - за една и съща сума и към еднакъв адресат (например за възнаграждение на наем или разнообразни абонаментни такси), или заплащания към така наречен описи с доверени получатели - авансово избрани от клиента негови контрагенти, към които той от време на време прави заплащания на друга стойност (например за вода, ток, парно). "
 Класация подрежда шефа на Българска народна банка измежду най-хубавите гуверньори в света за 2019-а
Класация подрежда шефа на Българска народна банка измежду най-хубавите гуверньори в света за 2019-а

Той влиза в една група с Марио Драги, Марк Карни и Джером Пауъл

Подуправителят на Българска народна банка акцентира, че националното законодателство ще бъде приведено в сходство с поправката на Втората инструкция за платежните услуги. Ще бъде регистрирано и влизането в действие от 15 декември тази година на условието на Регламент (ЕС) 2019/518, според което доставчиците на платежни услуги в страните, чиято национална парична единица не е евро, следва да ползват равни такси за презграничните заплащания в евро и за националните заплащания на същата стойност във валутата на съответната страна.

В допълнение се вкарват условия, свързани с даване на регулярна информация от снабдители на услуги, чиято активност попада в някои от изключенията от приложното поле на закона (например мобилни оператори и вериги бензиностанции във връзка с прецизно лимитирани платежни принадлежности и операции), спомагателни условия при придобиване на присъединяване в капитала на платежна институция или сдружение за електронни пари, по-обстойна уредба на въпроси, свързани с неповторимия идентификатор на платежна сметка, съгласно с Регламент (ЕС) 260/2012, регламентиране на осъществяването на сетълмент на избрани платежни интервенции с карти в лв. в платежната система RINGS, както и нарастване на размера на предвижданите санкции и имуществени наказания при осъществени нарушавания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР