Платежната индустрия се променя в последните години, редица големи компании

...
Платежната индустрия се променя в последните години, редица големи компании
Коментари Харесай

Финтех компаниите учат банките

Платежната промишленост се трансформира в последните години, редица огромни компании навлязоха на пазара на финансови услуги. Днес банките и финтех компаниите към този момент са в една конкурентна среда. Това означи Васил Димитров, началник "Проекти и внедряване на самодейност " в "Банка ДСК ", в своята презентация "Очаквано развиване на онлайн банкирането и конкуренцията с финтех фирмите " по време на конференцията "Четвъртата гражданска война в банкирането ", проведена от "Банкеръ ".

В двете услуги - "плащане по сметка " и "плащане посредством карта " преобладават банките. След това се появиха платежните системи PayPal и Amazon Pay. Развитието на технологиите отвори една ниша сред тях. Финтех фирмите се възползваха от това и през 2019 година към този момент се конкурират с банките.

Те избират обичайните способи за привличане на клиенти. Но в новата бизнес среда и те форсират подготовката на мрежите си, с цел да са конкурентни на финтех фирмите. Два са огромните въпроси в това състезание. Противопоставят ли се двата вида играчи в платежната промишленост? Отговорът е:само при разнообразни функционалности, които употребяват и оферират те. И допълват ли се? Това се случва единствено в случай че клиентът няма задействан онлайн мобилен канал.

С дигитализацията в последните години стана допустима появяването на новите съперници - финтех фирмите. Заедно с това към този момент има цифрова банка. В тази обстановка банките могат и би трябвало да взаимстват от опита на финтех фирмите, с цел да се развиват. Добре е в тази посока банките да разширят уменията на фрагментите си в сходство с новите условия на пазара. Истината е, че банките имат да догонват финтех фирмите, като по-малки и новаторски организации. В същото време значимо е да имат вкус за смяна, който банките у нас показват и работят в тази посока.

Банките ще продължат да развиват каналите си за връзка с клиентите. Сега статистиката сочи, че 80% от преводите са онлайн. Развитието на финансовите институции ще се предопределя от това каква е добавената стойност за потребителите и до каква степен те ще са подготвени да платят за нея.

Конкуренцията и технологиите демонстрират, че мобилното банкиране ще се развива по-забележимо от онлайн банкирането. Освен това В2С моделът няма да носи изгоди още дълго време, демонстрират също анализите.

Освен конкуренцията не са изключени и връзките сред банките и финтех фирмите. Възможно е в идващите години да забележим консолидация, придобиване и стратегически партньорства сред тези играчи на пазара на финансови услуги. Например, сред банка и финтех компания, сред финтех компания и финтех компания или сред финтех компания и big Tech.

Развитието на онлайн и мобилното банкиране ще е ориентирано към основаването на добавена стойност за потребителите въз основа на опита, който банките могат да вземат от финтех фирмите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР