Пластмасовите боклуци застрашават живота в моретата и нашето здраве. Затова

...
Пластмасовите боклуци застрашават живота в моретата и нашето здраве. Затова
Коментари Харесай

Продуктите за еднократна употреба постепенно излизат от употреба

Пластмасовите отпадъци заплашват живота в моретата и нашето здраве. Затова Европейският съюз подхваща ограничения за понижаване на отпадъците от пластмаса.

Брюксел  наложи цялостна възбрана от 2021 година на артикули за еднократна приложимост, за които има други възможности, направени от други материали. Такива са да вземем за пример клечките за уши, приборите, чинийките, бъркалките, сламките и дръжките за балони. Беше призната и възбрана на оксо-разградимите пластмасови артикули, които се разграждат на доста дребни частици, както и на съдовете от стиропор за храна за бърза консумация.

Приети са и разнообразни типове други ограничения. Компаниите, изключително тютюневите, ще носят отговорност според правилото " замърсителят заплаща ". Това ще важи и за производителите на риболовни такъми, които ще поемат разноските по събиране на изгубени в морето риболовни мрежи. 

За бутилките за питиета се вкарва цел до 2029 година да се събират разделно 90% от тях (чрез схеми за възнаграждение за върнати бутилки). До 2025 година би трябвало да се рециклират 25% от пластмасовите бутилки, а към 2030 година ‒ 30%. Етикетите на тютюневите артикули с филтри, чашките, кърпичките и балоните ще би трябвало да съдържат информация за това по какъв начин те би трябвало да бъдат изхвърляни.

Пластмасата не значи единствено по-грозни плажове. Морските животни могат да се оплетат в по-големи плаващи части или да се объркат и да обхванат по-малки частици. Пластмасата привлича и токсични субстанции, които попадат в храносмилателната система на рибите. От там по хранителната верига тя може да доближи и хората. Ефектът върху човешкото здраве е незнаен.

Отпадъците носят и стопански загуби ‒ за секторите и хората, свързани с морето, само че също по този начин и за производителите. Само 5% от цената на пластмасовите опаковки намира повторна приложимост в стопанската система, останалото просто се прахосва. Нуждата от повече преработване и от попречване на попадането на още пластмаса в океаните е явна.

 

   
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР