Пластмасата и неправилното й изхвърляне убива близо 1 млн. души

...
Пластмасата и неправилното й изхвърляне убива близо 1 млн. души
Коментари Харесай

Проучване: Пластмасата убива близо 1 млн. души годишно

Пластмасата и неправилното й изхвърляне убива близо 1 млн. души годишно, предизвестява водещият и бранител на околната среда сър Дейвид Атънбъро. Той цитира отчет на организациите “Тиърфънд”, “Флора и фауна интернешънъл” и “УейстЕйд”, който обрисува едно от първите широкообхватни изследвания на въздействието на пластмасата върху човешкия живот и природата.
Рекордно втурване под вода откри пластмасови боклуци на дъното на океана Американският откривател Виктор Весково се спусна на 10 927 метра под морското ниво в Марианската котловина
Според изследването сред 400 хиляди и 1 млн. души от най-бедните елементи на планетата умират всяка година поради заболявания и произшествия, свързани с неправилното изхвърляне и предпазване на пластмаса.

Снимка: Getty Images

Статистиката сочи, че боклукът на едвам един от четирима души се събира и изхвърля по разпоредбите. Остатъкът попада в околната среда, където освен унищожава природата и био разнообразието, само че води и до неприятна хигиена, наводнения, огнища на холера и доста други.

Снимка: Getty Images

В доста страни единственият метод пластмасата да бъде унищожена е като се изгори, което пък замърсява въздуха. В отчета е обрисувано и отрицателното въздействието на микропластмасата (парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър) върху човешкото здраве. Според поседни изследвания микропластмасата се натрупва в човешкия организъм с годините и може да има отрицателни последствия върху здравето ни.

Снимка: Getty Images

“Замърсяването с пластмаса е злополука, която е подценявана прекомерно дълго. Време е да вземем ограничения по отношение на тези, които употребяват пластмаса в страни, в които тя не може да се преработва, както и да подкрепим общества и държавни управления в тази ужасна криза”, разяснява Атънбъро.

Организациите зад изследването приканват мултинационалните компании “Кока Кола”, “Пепси”, “Нестле” и “Униливър” да понижат потреблението на пластмасови опаковки за еднократна приложимост в страните, в които те не могат да бъдат рециклирани.

Снимка: Getty Images

“Жителите на разрастващи се страни нямат друга опция с изключение на да изгарят или изхвърлят пластмасовите боклуци. Това не е виновен бизнес модел и призоваваме тези компании да спрат потреблението на пластмасови опаковки за еднократна употреба”, разяснява Джоан Грийн от “Тиърфънд”.
Заради пластмасата: 100 хиляди морски създания и към милион птици умират годишно Повече от 8 милиона тона попадат в океаните под формата на отпадък
Компаниите оферират да се създадат промени в законодателството, които да задължат огромните компании да разгласяват данни за употребяваната пластмаса на годишна база. Докладът приканва до 2025 година да понижат опаковките на половина и да употребяват такива за многократна приложимост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР