Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лева, тази -

...
Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лева, тази -
Коментари Харесай

Обявиха рентите на декар земя за тази година

Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лв., тази - по 80 лв., съобщи зърнопроизводителка от региона

В края на стопанската година е време за равносметка и заплащане на ренти. Дали ежегодният ръст в цените им ще се резервира и какви ще са междинните стойности тази година? Настроенията са песимистични, а сигналите – разнообразни.

От 2020 година насам цените на рентите у нас скачат приблизително с 15% на година, сочи проучване на доцент доктор Мария Станимирова, учител към катедра " Аграрна стопанска система " при Икономическия университет във Варна. „ Средният размер на поземлените ренти у нас е измежду най-високите в Европа ”, разяснява специалистът пред Българска телеграфна агенция.

За предходната година нарастването на междинната цена за наем/аренда на един декар в България е 21,2% по отношение на 2021 година, възлизайки на 63 лева./дка, сочат данните на Националния статистически институт.

От Асоциацията на притежателите на аграрни земи регистрират огромен ценови ръст в междинната стойност на рентата в страната от 2018 година до 2022 година - от 49 лева./дка до 72 лева./дка. За тази година прогнозите им са, че ще има ръст, само че подчинен от реколтата и пазара на продукцията.

Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 в Генерал Тошево към този момент разгласи, че рентите през актуалната година ще бъдат надалеч под предстоящото от притежателите на земеделска земя заради редица справедливи аргументи, засегнали производителите. В същото време инспекция, направена от Агри.БГ, сочи, че в Русенско цената въпреки всичко ще нарасне и този сезон – с 10 лв., така като сушата съществено засегна реколтата в зърнените стопанства.

„ Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лв., тази - по 80 лева В прилежащите нам региони рентите остават по-ниски – сред 50 и 70 лева./дка ”, съобщи зърнопроизводителката от региона Рилка Игнатова и прибавя:

„ Сушата при нас се оказа незаобиколим фактор и реколтата беше доста по-слаба. На всичко от горната страна ние заложихме извънредно висока себестойност. Купихме семена и торове на доста високи цени, препаратите нарастнаха с 26%... Но няма по какъв начин да произведеш нещо без да вложиш. Надеждата за добив ни накара да създадем съществени разноски. Последното наторяване, междуредовото хранене, не успяхме да го създадем, както и доста други сътрудници. Годината беше цялостна с провокации и усложнения. ”

Едни от огромните компликации на зърнопроизводителите идват точно от заплащането на високи ренти, счита Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара. „ Преди години рентата беше 30% от производството, даваше се даже пшеница, олио и така нататък С идването на фондовете, които изкупиха земята, стартира настояването на пари. Техните търгове за ниви и сега стартират от 130 лева./дка “, разяснява той в предаването " Агросвят " по Дарик радио.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР