Плащанията ще са през банката на “Газпром” и директен валутен

...
Плащанията ще са през банката на “Газпром” и директен валутен
Коментари Харесай

Владимир Путин увери канцлера на Германия: Москва ще продължава да приема евро за газ

Плащанията ще са през банката на “Газпром” и пряк валутен продан
Компании от могат да превеждат в евро или долари

Правителството на Германия е получило уверения от Русия, че Европа няма да би трябвало да заплаща за доставките на съветски газ в рубли от 1 април. Руският президент Владимир Путин е уверил в това немският канцлер Олаф Шолц в телефонен диалог в сряда вечерта и е декларирал, че парите ще бъдат изплатени през “Газпром Банк” и по-късно преведени в рубли в Русия, съобщи “Дойче Веле”, като се базира на публично официално съобщение на администрацията на президента в Берлин. Понастоящем банката на съветския енергиен колос е измежду дребното финансови институции, които не са подложени на западни наказания, напомнят интернационалните наблюдаващи.

“Шолц не се съгласи с тази скица в диалога, само че изиска писмена информация, с цел да разбере по-добре процедурата”, се прибавя в изказването.

Миналата седмица Владимир Путин разгласи, че Москва ще приема единствено рубли като валута за разплащане за доставки на газ за “неприятелски” страни, в това число страни от Европейския съюз.

Според изказване на представителя на Кремъл Дмитрий Песков, Владимир Путин е споделил на Олаф Шолц, че “взетото решение (б. р. п - за прекосяване към заплащания в рубли) не би трябвало да води до утежняване на договорните условия за европейските компании вносители”.

Той също по този начин се опита да оправдае настояванията на Русия за заплащания в рубли, като сподели, че “в нарушаване на нормите на интернационалното право валутните запаси на Банката на Русия бяха замразени от страните-членки на Европейския съюз”.
Според представителя на Кремъл двамата водачи са се съгласили специалисти от всяка страна да проведат спомагателни полемики по въпроса.

Страните от Г-7 отхвърлиха настояването на Москва да заплаща за газ в рубли, описвайки го като нарушаване на подписаните към този момент контракти, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Германия в сряда задейства проект за изключителни обстановки за ръководство на доставките на газ, който може да докара до най-голямата стопанска система в Европа да понижи мощността, в случай че опълчването на съветско търсене за заплащане на гориво с рубли наруши или спре доставките, показва “Дойче Веле”. Само часове след известието на Берлин, Австрия също съобщи, че задейства проект за изключителна обстановка за доставките на газ.

В рамките на деня в четвъртък Германия и Франция отхвърлиха публично настояванията на Русия европейските “неприятелски” страни да заплащат за съветския природен газ в рубли, определяйки го като недопустимо нарушаване на договорите, като прибавиха, че тази маневра на Путин съставлява “изнудване”.

Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек сподели, че към момента не е виждал новия декрет, подписан от президента Владимир Путин, задължаваща заплащанията за газа в рубли, добавяйки, че Германия е готова за всички сюжети, в това число прекъсване на съветските газови потоци към Европа.

Опитът на Русия да раздели западните съдружници, като изисква заплащания за съветското синьо гориво в рубли, се провали, уточни Хабек, представен от Ройтерс, добавяйки, че западните съдружници са решени да не бъдат “изнудвани” от Русия.

Френският министър на стопанската система Брюно льо Мер съобщи на взаимна конференция с немския си сътрудник Робърт Хабек, че ще би трябвало да се съблюдават съществуващите енергийни контракти.

Льо Мер означи, че Франция и Германия са ангажирани с “пълна икономическа координация”, до момента в който се приготвят за най-лошия сюжет Москва да приключи изцяло доставките си на газ за Европа.



Половината от 20-те най-богати хора в Русия не са били глобени поради войната в Украйна. Обединеното кралство, Европейски Съюз и Съединени американски щати са глобили единствено 10 от най-богатите индустриални магнати, с имущество и активи на обща стойност минимум 200 милиарда $ преди началото на спора.

Според разбора на организация “Блумбърг” описът със глобени разкрива раздробен модел от трансгранични наказания, които са пощадили доста руснаци с бизнес ползи в основни световни пазари.

Опитът да се изолира Русия от интернационалните финанси и оказването на напън върху президента Владимир Путин имаше и за цел в същото време се сведе до най-малко резултатът върху световната стопанска система, разяснява “Блумбърг”. В резултат на което Обединеното кралство наложи ограничения върху 10 от най-богатите съветски милиардери с активи на Острова, до момента в който Европейският съюз - девет. За разлика от тях, Съединени американски щати са глобили единствено четирима, показва анализът на “Блумбърг”.

Само трима мъже попадат и в трите листата, като четирима от петимата най-богати в Русия не са глобени на никое място. Първи измежду тях е най-богатият човек в страната, Владимир Потанин, железен магнат, с активи на стойност 30 милиарда $ на 18 февруари, последният ден на данните преди глобите да стартират да се ползват три дни по-късно. Най-богатият глобен руснак в листата е Алексей Мордашов, надзорен акционер в “Северстал”, четвъртият по величина производител на стомана в Русия, чиито активи бяха замразени от Европейски Съюз на 28 февруари и от Обединеното кралство две седмици по-късно.

Председателят на управителния съвет на съветската газова компания “Новатек” Леонид Михелсон, стоманодобивният магнат Владимир Лисин и Вагит Алекперов, ръководител на петролния колос “Лукойл”, са измежду другите най-богати руснаци, които също не са глобени. Всички имат обилни участия в обществено търгувани компании, работещи в мощно политизираната бизнес среда на Русия, показва “Блумбърг”.

Проследяването на това кой къде е глобен остава мъчно, защото Вашингтон, Брюксел и Лондон издават санкции в серия от необвързани вести. Австралия, Канада и Япония постановиха свои лични ограничавания, напомня организацията.



Без връзка с “операцията” в Украйна
Путин прикани 134 000 новобранци


Наблюдатели напомнят, че съгласно съветските военни закони наборниците могат да бъдат изпратени на фронта след единствено седмици подготовка.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в четвъртък декрет, с който заповяда привикването на 134 500 новобранци за съветските въоръжени сили, като част от постоянния годишен набор на военнослужещи, предадоха медиите от Москва. Според публично изказване на министерството на защитата оповестеният постоянен набор няма връзка със “специалната интервенция, която се организира в Украйна”. Заповедта на Путин идва пет седмици от началото на нашествието, което бе посрещнато от мощна украинска опозиция, напомнят интернационалните наблюдаващи. Изявлението на съветското министерство на защитата цитира думите на отрасловия министър Сергей Шойгу, съгласно който наборници няма да бъдат изпращани да служат на “горещи точки”.

Участието на непрофесионална войска в спора в Украйна сътвори доста брожения в съветското общество и даже ръководещия хайлайф, показва Ройтерс в коментар. На 9 март (две седмици след началото на кампанията) министерството на защитата на Русия призна, че наборници вземат участие в “операцията”, откакто Владимир Путин неведнъж отхвърляше това да е реалност. Руският президент разпореди следствие на военната прокуратура и незабавни санкции за отговорните, напомнят съветски медии.

Редовния пролетен набор на съветските въоръжени сили протича сред 1 и 15 април и визира всички съветски мъже на възраст сред 18 и 27-годишна възраст, се споделя в указа на Путин. Според изказване на министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу от вторник, привиканите няма да бъдат разполагани по назначенията им преди края на май.

В следващ “рейд” против финансовите ползи на Кремъл
Лондон още веднъж взе на мушка съветските богаташи
Няма наранени от листата на най-богатите

“Законът ни дава разполагаем нови механизми да лишим олигарсите от достъп до първокласните им играчки”, сподели министърът на превоза на Англия Грант Шапс пред Би Би Си.

Британските управляващи се снабдиха с нови законови пълномощия да не разрешават обезпечаването на техническа поддръжка на самолети и кораби, принадлежащи на глобени съветски олигарси или техни компании, съобщи Ройтерс.

“Законът ни дава разполагаем нови механизми да лишим олигарсите от достъп до първокласните им играчки”, сподели министърът на превоза на Англия Грант Шапс пред Би Би Си.

Британското държавно управление работи в съгласие със западните съдружници с задачата да бъде парализирана съветската стопанска система като наказване за нахлуването в Украйна. То лимитира достъпа на Русия до интернационалната финансова система и глоби браншове като корабоплаването и защитата, както и богатия хайлайф към президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Новите пълномощия неотложно бяха употребявани против петролния магнат Евгений Швидлер - предприемач милиардер с близки настоятелен връзки с Роман Абрамович и милиардера Олег Тинков, създател на московската комерсиална банка “Тинкоф Банк”.
Мерките са в допълнение към по-рано наложените наказания от Англия и други страни и към търговски решения, взети от основни фактори в тази промишленост.

Самолетостроители като “Боинг” и “Еърбъс” стопираха да доставят елементи на Русия, а Съединени американски щати и Европейски Съюз глобиха съветската авиация.
Производители на корабни мотори като финландската компания “Вертсиле” замразиха връзките си с Русия, а немската “МАН Енерджи Солюшънс” преразглежда договорите си.

Руският корабоплавателен бранш също е подложен на ограничавания, в това число във връзка с узаконяването на кораби от водещи задгранични снабдители - което е жизненоважно за достъпа до пристанища и застраховането; компании за морски транспорти се изтеглят, а водещата съветска компания в региона на океанските транспорти “Совкомфлот” също е глобена.

Англия сподели, че законът с новите пълномощия ще разшири глобите в региона на финансите, търговията и корабоплаването против Крим, който Русия анексира през 2014 година, както и против териториите, които са отвън контрола на украинското държавно управление в Донецка и Луганска област.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР