Плащанията от атаки за откуп (ransom attack), свързани с криптовалути,

...
Плащанията от атаки за откуп (ransom attack), свързани с криптовалути,
Коментари Харесай

Крипто откупите са нараснали със 76% през 2023 г.

Плащанията от офанзиви за откуп (ransom attack), свързани с криптовалути, съвсем са се удвоили до 1 милиарда $ през 2023 година

Тази рекордна цифра акцентира ескалиращата опасност, която съставляват киберпрестъпниците в цифровия бизнес.

Според компанията за блокчейн разбори Chainalysis измамниците са се насочили към институции като лечебни заведения, учебни заведения и държавни институции.

" Астрономическият растеж на броя на участниците в заканите, които правят офанзиви за приемане на откуп, е главен фактор, който способства за това нарастване ", споделя Алън Лиска, анализатор в компанията за киберсигурност Recorded Future.

През предходната година нарушителите са изкарали голямата сума от 1,1 милиарда $ под формата на заплащания на откупи.

Това е забележителен скок по отношение на записаните през 2022 година 567 млн. $.

На фона на този скок, Chainalysis отбелязва спад в загубите, произлизащи от други закононарушения, като измами и хакерство.

Заслужава да се означи и възхода на Биткойн, водещата криптовалута, показва Beniznga.

Покачвайки се с 60% от края на септември, биткойнът доближи 43 134 $.

Коментирайки наклонността, Chainalysis отбелязва: " Все по-голям брой нови играчи бяха привлечени от капацитета за високи облаги и по-ниските бариери за нахлуване ".

Компанията посочи разпространяването на " лова на наедрял дивеч " като преобладаваща тактика през последните години, като забележителна част от размера на приходите от откупи се състои от заплащания, надхвърлящи 1 млн. $.

Група цифрови изнудвачи, известни като " cl0p ", попаднаха в заглавията на изданията поради своите действия.

Използвайки програмен продукт за шерване на файлове, наименуван MOVEit, групировката събра близо 100 млн. $ под формата на откупи.

Засегнатите организации варираха от държавни отдели до известни структури като телекомуникационния регулатор на Обединеното кралство и енергийния колос Shell.

През ноември беше разкрита киберпрестъпната група " Black Basta ", която е изнудила над 107 млн. $ в биткойни.

Обезпокоително е, че забележителна част от изпираните заплащания на откупи са намерили път към глобената съветска борса за криптовалути Garantex.

Освен това кражбата на криптовалута посредством киберпрестъпления и офанзиви за приемане на откуп се обрисува като забележителен източник на финансиране за Северна Корея, съгласно отчети на Организация на обединените нации.

Данните на Chainalysis може да подценяват ролята на криптовалутата в престъпността, защото наблюдават само адреси на портфейли, разпознати като противозаконни.

Забележително е, че липсват заплащания за закононарушения, които не са свързани с криптовалути, като да вземем за пример такива, употребявани в покупко-продажби за трафик на опиати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР