Плащането от страна на Кинтекс към офшорната фирма, за което

...
Плащането от страна на Кинтекс към офшорната фирма, за което
Коментари Харесай

Икономическият министър: Плащането на Кинтекс към офшорката е станало след Нинова

Плащането от страна на " Кинтекс " към офшорната компания, за което се води следствие и документите са предадени на прокуратурата, е станало откакто Корнелия Нинова е сдала властта в Министерство на стопанската система.

Това разкри в изявление за предаването " Защо, господин министър? " по бТВ служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

 

Припомняме, на 11.08.2022 година ДАНС влезе в оръжейното сдружение, а по-късно бе доказано, че за 1 ден са били платени към 800 000 лева към компания в Дубай. " За страдание това е станало по мое време ", посочи министър Стоянов. 

 

Той съобщи още, че няма данни до момента в който Нинова е била министър на стопанската система България да е изпращала непосредствено оръжие заа Украйна.

 

" Това че се изнася повече оръжие за Полша и Румъния, не значи, че изнасяме оръжие за Украйна. Но в този момент към този момент ще имаме благоприятни условия с новите контракти, които сключваме отсега нататък, да наблюдаваме къде отива това оръжие. И ще видите, че този експорт ще стартира да понижава “, сподели още служебният министър.

 

Убеден съм, че газ ще има и след октомври, ние се борим за това каква ще е цената му, подчерта Никола Стоянов.

Той разкритикува държавното управление на Петков. " Първо са поръчвани танкери, без да има слотове. В бизнеса практиката е противоположната. Другата тематика е цената на този газ.

 

Преговаря се с " Газпром ", в това число и за всички варианти за газ. Не мога да кажа кой тъкмо договаря. Аз персонално не, не съм и експерт в тази сфера. Не зная до каква степен са стигнали договарянията. Не зная кой договаря, сподели служебният стопански министър. Дали " Газпром " е благонадежден снабдител, ще решат експертите ", добави той.

Специалистите могат да кажат дали са сигурни доставките от Газпром. Аз желая да съм гласът на бизнеса в държавното управление, а те желаят газ до 250 лв.. Бих държал всички варианти отворени. Мисля, че ние прекратихме заплащането към " Газпром ". Зная, че други страни не престават контракта си. Когато има доста политика, тя няма място в бизнеса. Разумно е да се договаря с всеки, разяснява още той.. 

 

По думите му, служебният кабинет е направил всичко допустимо, с цел да обезпечи
слотове за доставка на газ. " Тези слотове, които са за октомври и ноември, са се разигравали на търг през април и май месец. Още тогава са били закупени. Решението на въпроса опира на воля на някого, който си е купил слот. Реално опциите са изпуснати. Това, че сътрудника (бел. ред. служебният енергиен министър Росен Христов) съумя да обезпечи даже един слот, е ужасно ", разяснява Никола Стоянов.

Той добави, че договарянията с " Газпром " не се водят посредством Кризисния щаб. " В него всеки има задания. Нашата роля е да предоставим мнението и желанието на бизнеса. Има работна група в границите на Министерство на стопанската система, където работим за форма за обезщетения, когато пристигна Народно заседание ", изясни Стоянов.

По думите му, бизнесът ще получи поддръжка, когато има Народно заседание и в случай че народните представители решат.

Служебният кабинет и " Лукойл " към момента не са се разбрали нищо за цените на горивата. " Възможно е цените да паднат. Целта ни е да паднат, колкото може повече. Идентифицирахме благоприятни условия, които обсъдихме с " Лукойл ". Вървят договаряния. Според мен, има благоприятни условия. Такива високи цени не са положителни нито за купувачите, нито за продавачите. Не можем да кажем на частен бизнес да понижи цените си. Ние предлагаме опция да се усъвършенства правенето им на бизнес. Аз съм срещу таван на цените. Става дума по какъв начин може да се усъвършенства пазарът за всички играчи ", изясни министърът.

 

Темите за газа и петрола били наранени и по време на диалозите в ОАЕ при визитата на делегация, водена от президента Румен Радев. „ На политическо равнище обаче е мъчно да се чертаят параметри за есента и зимата, това ще стане на експертно равнище “, сподели Стоянов, без да навлиза в детайлности. Но сподели, че е уверен, че газ ще има и след октомври, въпросът бил на каква цена.

 

„ Емирът ни сподели: Ние сега при тези цени печелим доста, само че не сме щастливи от това, тъй като това не е стабилно “, сподели още министър Стоянов за визитата.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР