Плащането на данъци по електронен път е потребителска активност, която

...
Плащането на данъци по електронен път е потребителска активност, която
Коментари Харесай

Плащането на данъци по електронен път нараства

Плащането на налози по електронен път е потребителска интензивност, която отбелязва постоянен растеж през последните пет години в България, демонстрира постоянното годишно изследване на Visa. Резултатите от данъчната акция през 2018 година сочат, че 72% от интервюираните биха употребявали банкова карта вместо пари в брой, с цел да платят своите налози, в случай че имат тази опция, спрямо 41% през 2014 година, 61% през 2015 година, 64% през 2016 година и 66% през 2017 година Положителните настройки по отношение на заплащанията на POS терминал са се повишили, като всички отрицателни настройки (например, че няма задоволително POS терминали, че не постоянно работят, а интервенциите са мудни и се изисква подпис) бележат спад.

„ Все по-често потребителите виждат преимуществата от прекосяването към електронни разплащания, които им подсигуряват скорост, сигурност и улеснение. Те осъзнават и резултата от тях за стопанската система, тъй като те водят до понижаване на корупцията, повишение на прозрачността и усъвършенстват събираемостта на налозите. Това ни дава убеденост, че наклонността на възходящата известност на безналичните разплащания за заплащане на налози, която следим през предходните години, ще се резервира. Visa работи с необятен кръг сътрудници, с цел да издигне още повече равнището на електронните заплащания в областта на публичните услуги ", сподели Красимира Райчева, управител на Visa за България.

Проучването на Visa по време на данъчната акция през 2018 година демонстрира също, че има непрекъснато нарастване на заплащанията на налози по банков път и онлайн - 19% от българите са платили своите налози онлайн, а 18% посредством банков превод - спрямо 13% за двата способа на разплащане през 2017 година Резултатите демонстрират любопитни детайлности за профила на потребителите, които заплащат по банков път - те са най-вече мъже (79%) на възраст 36-45 години (37%), живеещи в страната (54%), със междинен приход от 801-1400 лева (46%). Профилът на плащащите онлайн своите налози също е на мъж (61%), от София (59%), с приходи над 700 лева (57%). Броят на българите, които заплащат своите налози в брой, отбелязва доста понижение от близо 10 процентни пункта през 2018 година и доближава 63%, по отношение на 72% през миналата година.

Удобството продължава да бъде главната причина българите да изберат електронни разплащания за своите налози и отговорности към страната - заради тази причина 83% от българите са избрали банков превод, а 93% - онлайн данъчни заплащания. Нещо повече, 73% от всички интервюирани декларират, че се интересуват от новите способи на заплащане, в това число за годишните си данъчни отговорности.

Телевизията губи своята водеща позиция (44% през 2018 година, по отношение на 48% през 2017 г.) като главен информативен канал за новостите в методите на разплащане, като доближава равнищата на уеб страницата на Националната организация за приходите (44%), интернет (42%) и останалите медии (38%).

Запитани за налозите и таксите, които са платили през 2018 година - разнообразни от тези, които автоматизирано се приспадат от работодателя, 78% от българите показват налог върху недвижимите парцели, 74% - налог върху отпадъците, и 72% - налог върху автомобила.

Данък върху неподвижен парцел и такса боклук не престават да бъдат платените налози с най-голям дял (платени от над 70% от генералната съвкупност). Резултатите от изследването демонстрират също, че делът на хората, които заплащат три или повече данъчни отговорности, нараства. През 2018 година 60% от българите са създали най-малко три данъчни заплащания -увеличение от 10 процентни пункта, спрямо 2017 година

Няма смяна в броя на данъкоплатците, които са се възползвали от 5% отстъпка от по-ранни данъчни заплащания спрямо предходната година - към 40% са се избрали тази опция през 2018 и 2017 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР