„Плашещата способност на Кремъл да парализира Великобритания“, коментира историкът Марк

...
„Плашещата способност на Кремъл да парализира Великобритания“, коментира историкът Марк
Коментари Харесай

Световният безпорядък на Путин – новата реалност

„ Плашещата дарба на Кремъл да сковава Англия “, разяснява историкът Марк Алмонд в „ Дейли Мейл “.

Пипалата на злокобните кибероперации на Русия са оплели целия свят и съставляват най-страшната опасност за сигурността и демокрацията на Запада, счита Алмонд. Последните разкрития разобличават мащабите, обсега и дързостта на заговора на Кремъл и същото време уязвимостта пред лицето на този нов способ за водене на война.

Случващото се в този момент в киберпространството дори е по-опасно и абсолютно по-малко предсказуемо, в сравнение с най-мрачните дни на студената война.

При цялата тогавашна угриженост от нуклеарното опълчване враждебността сред Запада и руския блок беше лимитирана до взаимно уважавани граници . Правилата – такива като възбраната за убийства – се съблюдаваха. Страните общуваха една с друга, в това число и заради нуждата да бъде избегнат, провокиран от пагубни недоразумения, нуклеарен апокалипсис.

Тази просвета изчезна. Живеем в къде по-динамичен свят, в който рестриктивните мерки за напредване – изключително в Европа – на практика не съществуват. Във всеки даден миг във Англия се намират повече от 100 000 жители на Русия, огромна част от които са хора, които не са отговорни за нищо, пристигнали да работят, да се учат или просто на отмора. В същото време тази човешка маса съставлява скривалище за сътрудниците на съветското разузнаване.

При това актуалните технологии в забележителна степен способстват за опциите за нанасяне на вреди. По време на студената война Съветите трябваше да изпратят група въоръжени диверсанти, с цел да бъде развалена водонапорна кула или за слагането на бомба в аероплан. Сега това може да се направи доста елементарно, без да излизат от стая в Москва или Киев – защото компютърните стратегии могат да разпратят милиони електронни известия, способни да подкопаят работата на деловите среди, да повлияят на хода на избори или да разпространят подправени вести.

Падането на Берлинската стена преди съвсем три десетилетия стана незабравим успех на свободата и капитализма над тоталитаризма . Само че тази успеха даде на западните политици лъжливото чувство за сигурност.

Русия, чиято стопанска система не превъзхожда стопанската система на Англия или Франция, ежедневно показва, че в случай че концентрира запаси в избрана област – в дадения случай във воденето на кибервойна – то може да придобие унищожителна мощност.

Както сподели нахлуването в Крим, съветският президент Владимир Путин не е човек, който сдържат естествените демократични полезности . По време на своето ръководство той непрекъснато уголемява границите, пробвайки се да разбере рамките до каква степен може да стигне, без да предизвика ответни дейности на Запада. Сега спадащата му известност вкъщи го принуждава все по-решително да намята тогата на национализма, разгръщайки все по-очевидни нападки против Запада. Поне в Европа и Америка самоуспокоението минава и ние стартира отпор.

В подтекста на кибервойната Западът има голям опит . Служителите на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати и английският Център за държавна връзка в Челтнъм имат благоприятни условия на международно ниво за навлизане в компютри и други електронни системи.

Досега Западът демонстрираше къде по-голяма въздържаност в потреблението на тези свои благоприятни условия, в сравнение с Русия. Има единствено един документиран случай на потреблението от Запада на компютърно оръжие срещу инфраструктурата на враждебна страна. Това се случи, когато израелците и американците със взаимни старания пуснаха вируса „ Stuxnet “ в компютрите, ръководещи иранската нуклеарна стратегия.

Само че всяка ескалация на кибервойна води до съществени опасности, показва Алмонд. Необходимо е да помним, че международният хаос, който предизвиква и на който се любува Путин е новата действителност.

В Холандия министър подаде оставка поради неистина за Путин

Хакерски скандал се развихри сред Съединени американски щати и Русия

Хакерска офанзива проби една от най-секретните служби на Съединени американски щати

Хакери нападнаха Хилари Клинтън

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР