Планово залесяване на горски масиви провежда Държавното горско стопанство –

...
Планово залесяване на горски масиви провежда Държавното горско стопанство –
Коментари Харесай

Залесяват Мездра през седмицата на гората

Планово залесяване на горски масиви организира Държавното горско стопанство – Мездра във връзка Седмицата на гората, която тази година се организира в интервала 1-7 април. Най-голямото събитие в горския бранш се организира под мотото: 140 години история и обичаи в грижа за бъдещето на гората.
През 2019 година се означават и още две кръгли годишнини: 120 година горски щемпел 110 година Съюз на лесовъдите в България.
“Лесовъд за един ден “ е една от самодейностите, които ДГС – Мездра, взаимно с горското стопанство във Враца и Природен парк „ Врачански балкан “ провеждат по мотива. Идеята е ориентирана към деца и цели да обясни на подрастващите какви са изгодите от засаждане, развъждане и запазване на горските екосистеми.
Директорът на ДГС в Мездра инж. Евгения Христова описа за главната концепция тази година: „ Да покажем, че всички дружно с обща воля и старания би трябвало да покажем на обществото и най-много на децата какъв брой значима е работата в гората. Тази година сме решили това да бъде на територията на едно учебно заведение във Враца и едно в Мездра. С разнообразни занимания навън с игри и обстановки, демонстрираме на децата каква е лесовъдската специалност “.
Малко над 130 дка нови гори следва да бъдат залесени през 2019 година на територията на ДГС Мездра. През миналата седмица бяха засадени червен дъб и явор в региона на Върбешкия язовир, след извършена санитарна сеч и направена почвена подготовка. „ Решихме да засадим смесени паркови дървета, сподели още инж. Христова. Грижа за гората е грижа за бъдещето “.
Община Мездра получи подаяние от 1000 дръвчета, които ще бъдат засадени по поръчка и с напъните на кметовете на обитаеми места.
Първият празник на залесяването се организира на 12 април 1925 година след приемането на следващ нов Закон за горите преди 94 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР