Плановият прием и операции в болниците ще бъдат възобновени от

...
Плановият прием и операции в болниците ще бъдат възобновени от
Коментари Харесай

Възобновяват плановия прием и операциите в болниците

Плановият банкет и интервенции в лечебните заведения ще бъдат обновени от понеделник. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

От близо месец лечебните заведения одобряват и оперират единствено незабавни пациенти поради огромния брой инфектирани с COVID-19.

Натискът върху лечебните заведения понижава. Свободните интензивни коронавирус кревати всеки ден се усилват, регистрира здравният министър. За това от понеделник се възвръщат плановите интервенции и банкет в лечебните заведения.

" Така че да не пречим и на лекуването на заболели с други болести, тъй като хората боледуват освен от Коронавирус ", сподели доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

Решението за леко разпределяне на противоепидемичните ограничения Кацаров аргументира с намаляващата заболеваемост в страната. Според него съпоставяне на епидемиологичната конюнктура у нас и в Европа не може да се прави.

" Разбира се го споделям на смешка, те се учат от нас, само че сравненията не са уместни. Условията в другите страни са най-различни. И методите са разнообразни. Аз считам, че методът е добър. Не наложихме локдаун и все пак се справихме с епидемиологичната вълна ", счита доктор Кацаров.

Няма данни за случаи на разновидността Омикрон в България. А Националният център по заразни и паразитни заболявания ще получи спомагателни средства, с цел да изследва повече проби за разновидността от Южна Африка. Така пробите няма да се изпращат до лаборатории в чужбина.

" За да може в случай че се появи подобен вид на вируса в нашата страна да научим незабавно, а не след няколко седмици ", разясни здравният министър.

Най-рано в средата на декември " Пфазйер " ще стартира доставките на опаковките с ваксина за деца от 5 до 11 години в Европейски Съюз.

" Дозата е три пъти по-малка. Докато при тази за юноши и възрастни е 20 микрограма - педиатричната е 1-0 микрограма. Именно за това и тя е в друга опаковка ", изясни Богдан Кирилов - шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

И при най-малките ще се слагат 2 дози в период от 3 седмици. Децата с хронични болести могат да се имунизират.

" Когато едно заболяване е следено имунизацията може да бъде сложена. Всички останали положения, при които има остро протичане, е добре да бъде отсрочено за идващ миг ", добави Богдан Кирилов.

Колко флакона за деца ще дойдат в България към момента не е ясно. Очаква се Европейската организация по медикаментите да позволи имунизация с бустерна доза и от имунизацията на " Янсен ". Предложението е тя да се слага 2 месеца след първата игла.


Репортер: Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР