„Плановете за отбрана са изработени още през 2015 година, след

...
„Плановете за отбрана са изработени още през 2015 година, след
Коментари Харесай

Хайнрих Браус: Ако Путин повали Украйна, Русия ще увеличи зоната си на влияние в Европа

„ Плановете за защита са направени още през 2015 година, откакто Путин анексира Крим и атакува Донбас. Те са част от тактиката на НАТО за въздържане и защита, която включва пет района - от най-северната част на Норвегия и по продължение на източния фланг на НАТО до най-южната точка България и Турция. Стратегията планува подсилване на националните армии на страните-членки с поддръжка от съюзническите сили ", съобщи пред генерал-лейтенант Хайнрих Браус, до 2018 година заместник-генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и обмисляне.

„ Един от тези пет района обгръща България. Не мога да бъда по-конкретен, тъй като информацията е класифицирана. Но крайната цел е да се подсигури допустимо най-бърз отговор на Алианса там, където има опасност за територията на блока. Да се предотврати посредством въздържане нахлуване против територията на НАТО или при положение на нахлуване - да се отбрани атакуван съдружник или нападнати съдружници по източния фланг на НАТО. Върховният главнокомандващ на НАТО към този момент е акредитиран да подреди дислоцирането на силите за бързо реагиране към райони, където той счита, че ще бъдат най-нужни. Или с други думи, НАТО увеличи опциите си за реакция в изключително застрашени райони по източния фланг “, изясни той.

По думите му, в този боен спор НАТО е с вързани ръце - Украйна не е член на Алианса.

„ Украйна не е част от НАТО и по тази причина не може да бъде задействан член 5 за групова защита. Това е повода Съединените щати ясно да заявят, че НАТО не може да окаже военна помощ на Украйна, при положение, че Путин я нападне. Предполагам, че Украйна мъчно преглъща това. Още повече като си дадем сметка какво сподели Путин в ужасяващата си среднощна тирада - че желае освен да денацифицира Украйна - потресаваща дума! - само че и да я демилитаризира. Промяната на граници с военна мощ, подчинена на нападателни имперски упоритости, е жестоко тъпчене на следвоенния европейски кротичък ред и не значи нищо друго с изключение на война в Европа “, разяснява Браус.

„ Не знаем задоволително за развиването на бойните дейности. Путин разполага със супермодерна войска - по суша, по вода и изключително във въздух. Знаем, че може да води и кибервойна. А украинската войска е числено огромна, само че не изключително съвременно оборудвана. Украйна разполага най-вече със остаряла съветска военна техника. Може да е по-добре готова спрямо 2014 година, с помощта на американската помощ, само че е несравнимо по-слаба от съветската войска.
Засега можем единствено да спекулираме, дали задачата на Путин е да завземе Киев и да сложи там свое марионетно държавно управление. Или нападна цялата територия на Украйна, с цел да отслаби украинската войска във всички точки по едно и също време, тъй че в последна сметка дружно с Крим и Донбас да успее да откъсне от Украйна цялото й южно крайбрежие на Черно море “, предвижда специалистът.

„ Няма никакъв смисъл и никакъв късмет Западът да се разбере с един водач, който стартира война. Според мен в този момент НАТО първо ще се консолидира и ще укрепи въздържащата си мощ по източния фланг. За момента НАТО няма интерес да се разбере с съветски водач, който води война. По-скоро Алиансът ще се пригоди към борба с Путинова Русия, засилвайки отбранителните си качества, освен това както стандартни, по този начин и нуклеарни. По всичко проличава, че Путин ще остави съветските войски в Беларус. Ако Путин успее да повали Украйна, това на процедура ще значи, че Русия доста ще усили зоната си на въздействие в Европа. Руската зона на въздействие ще граничи към този момент освен в Балтика и елементи от Полша с НАТО, а и в Румъния и през Черно море в България. Или другояче казано - по протежението на целия източен фланг на Алианса. Това значи, че защитата и възпирането се трансформират в безспорен приоритет за НАТО “, съобщи Браус.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР