Плановете на Япония за подновяване на развитието на ядрена енергетика

...
Плановете на Япония за подновяване на развитието на ядрена енергетика
Коментари Харесай

МАЕ поздрави Япония за плановете да рестатира ядрената си енергетика

Плановете на Япония за възобновяване на развиването на нуклеарна енергетика в страната бяха приветствани от Международната организация по енергетика, като един от шефовете на организацията сподели пред Си Ен Би Си, че това съставлява „ доста добра и обнадеждаваща вест “.

В сряда министър-председателят на Япония сподели, че страната му ще рестартира работата на някои атомни електроцентрали и ще прегледа опцията за създаване на реактори от последващо потомство.

Коментарите на Фумио Кишида пристигнаха в миг, когато Япония, която е огромен вносител на сила, търси метод да укрепи енергийния си потенциал на фона на продължаващата неустановеност на международните енергийни пазари и войната сред Русия и Украйна.

Кейсуке Садамори, който е шеф на офиса на МАЕ за енергийни пазари и сигурност, изрази позитивно менение за тактиката на Япония.

„ Това е доста добра и окуражаваща вест както във връзка с сигурността на енергийните доставки, по този начин и във връзка с смекчаването на изменението на климата “, сподели той, добавяйки, че Япония „ изгаря доста изкопаеми горива, с цел да запълни празнината от неналичието на нуклеарна сила след случая във Фукушима “.

„ Това рестартиране на японските атомни електроцентрали би било положително от позиция на освобождението на обилни количества LNG (втечнен естествен газ) за международния пазар “, сподели той.

Садамори, който преди този момент е заемал позиции в Министерството на стопанската система, търговията и индустрията на Япония и е бил изпълнителен помощник на предходен японски министър председател през 2011 година, беше запитан за времевата рамка за построяването на нови атомни централи.

„ Изграждането на новите реактори ще отнеме време. От известието на министър-председателя Кишида схваща, че той се концентрира повече върху новите видове атомни електроцентрали, в това число SMR – дребни модулни реактори “

„ Те към момента са главно в стадий на развиване, по този начин би трябвало да ускорим тези разработки “, добави той.

Според него по-важното в тази ситуация е  рестартирането на съществуващите съоръжения и удължаването на живота им.

Ако този проект бъде осъществен, той би представлявал огромен поврат в енергийната политика на Япония след бедствието във Фукушима през 2011 година, когато мощно земетресение и цунами доведоха до срив в японската АЕЦ Fukushima Daiichi.

Садамори разяснява актуалните публични настроения в Япония към нуклеарната сила. „ Това е най-трудната част “, ​​каза той, като добави, че японският народ към момента има известни опасения по отношение на сигурността.

Позовавайки се на „ сложни обстановки на енергийния пазар “, както и на „ доста стегнатия пазар на електрическа енергия “ в Япония, Садамори сподели, че публичните настроения в страната въпреки всичко се „ малко се променят “.

„ Виждаме повече хора, които поддържат рестартирането на атомните електроцентрали, въз основа на скорошни изследвания на огромните японски вестници “, добави той.

„ Така че считам, че нещата малко се усъвършенстват, само че мисля, казусът с публичното утвърждение към момента продължава да бъде доста сложна част от нуклеарния рестарт “, сподели Садамори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР