Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията

...
Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – първоначално компанията
Коментари Харесай

SpaceX изстреля и приземи ракета четирикратно

Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – в началото компанията планираше да изведе в орбита 12 хиляди спътника, само че неотдавна подаде документи да усили броя им на 30 хиляди

[SpaceX] Компанията през днешния ден показва, че може да употребява двукратно и аеродинамичния обтекател на ракетата, който коства 6 млн. $. Частната галактическа компания SpaceX за първи път сполучливо изстреля и приземи четирикратно първата степен на своята ракета Falcon 9.

За момента нито една страна или компания не е съумяла да реализира нещо сходно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен SpaceX, единствено галактическата компания Blue Origin на милиардера Джеф Безос има ракети за многократна приложимост.

За момента обаче те са по-маломощни, напущат рамките на земната атмосфера единствено за малко и не се форсират задоволително, тъй че да могат да изпратят товари в околоземна орбита и оттатък нея.

SpaceX от своя страна в началото създаде ракети, които да могат да бъдат приземявани и наново употребявани след главен ремонт, а по-късно ги доразви до разновидността Block 5, теоретично допускащ до 10 излитания и кацания с минимална ревизия на корпуса и системите.

Blue Origin се надява да реализира благоприятни условия, съизмерими с технологията на SpaceX, най-рано след към две години, когато възнамерява да пусне на пазара своята последваща ракета New Glenn.



Настоящият пуск на Falcon 9 изведе в към земна орбита първата публична партида от 60 дребни спътника от системата Starlink – бъдещата платформа за свръхбърз сателитен интернет на милиардера Илън Мъск.

През май тази година SpaceX изстреля друга порция от 60 спътника, които обаче бяха тестови мостри, водят се версия Starlink v0.9 и трябваше да потвърдят, че употребяваните информационни технологии действат съгласно упованията.

Извеждането им в орбита беше генерална подготовка, която трябваше да приготви почвата за комерсиалния старт на системата през идната година.

Чрез Starlink Илън Мъск ще се опита да сътвори опция на широколентовия онлайн-достъп в регионите, където прокарването на наземна и/или оптична инфраструктура е прекомерно мъчно или стопански безрезултатно.

За задачата компанията ще изведе в доста ниска орбита към Земята хиляди дребни информационни спътници, които ще се свързват непосредствено с дребни потребителски терминали и ще подсигуряват извънредно ниско забавяне на сигнала.

Плановете на SpaceX за Starlink са грандиозни – в началото компанията планираше да изведе в орбита 12 хиляди спътника, само че неотдавна подаде документи да усили броя им на 30 хиляди

Само за съпоставяне – досега всички страни и компании, взети дружно, са изстреляли към 8000 спътника.

Освен че изстреля и приземи Falcon 9 четирикратно, SpaceX направи през днешния ден още няколко неща за първи път.

Компанията показва, че може да употребява двукратно и аеродинамичния обтекател на ракетата – става дума за конусовидната " черупка ", която пази товара от триенето със земната атмосфера по време на излитането.

Експериментът има своята икономическа аргументация – цената на обтекателя, направен от карбонова сплав, е към 6 млн. $ и направата му лишава доста време и старания.

Също по този начин за първи път се употребява обтекател, чиито две елементи се " приземиха " на повърхността на Атлантическия океан и надлежно са били подложени на корозиращото влияние на морската вода.

По време на днешното изстрелване SpaceX ще се опита да улови и двете елементи на обтекателя с два специфични кораба, оборудвани с великански мрежи – GO Ms. Tree и GO Ms. Chief.

Това също се прави за първи път – досега компанията е успявала да улови сполучливо единствено едната от половините на аеродинамичния обтекател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР