Плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус

...
Плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус
Коментари Харесай

ЕК: Разполагането на ядрено оръжие в Беларус води до опасна ескалация

Плановете на Русия да разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус водят до рискова ескалация на напрежението и ще има следващ отговор. Това разясниха от Европейската комисия. 

Налагането на наказания е от компетенциите на страните членки и Брюксел за момента не прецизира какви тъкмо могат да бъдат те. 

Властите в Киев предизвестиха, че Беларус ще се трансформира в нуклеарен пленник на Москва

“Процедурата по взимането на решение за наказания е конфиденциална. Самите страни членки беседват за това и ги приготвят ”, съобщи представителят на Европейска комисия Петер Стано.

Министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява разполагането на нуклеарни оръжия. “Въпреки даването на въоръжение и муниции на Украйна спорът не стихва, а се задълбочава. Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на нуклеарно оръжие, което никога не взема решение спора, а го задълбочава. Изостря се ситуацията, само че въпреки всичко моята персонална оценка е, че все още няма опасност от неговото потребление ”, сподели той. 

За това са се споразумели президентите на двете страни

От Брюксел обявиха още, че е в полза на Европейски Съюз допустимо най-вече страни членки да се включат в общата платформа на Европейската организация по защита за общи поръчки на муниции за Украйна.

Днес към този момент 22 страни членки вземат участие, като се включи и Унгария, която се противопоставяше на плана.

Когато приказваме, че би трябвало да се седне на масата за договаряния – това не са празни приказки, добави вицепрезидентът

Към тях се причисли и Норвегия, която не е член на Европейски Съюз. Само пет от страните членки към момента не са включили и измежду тях е България. Останалите са Дания, Ирландия, Латвия и Словения.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР