Плановете на Москва да поиска от неприятелските държави, включително и

...
Плановете на Москва да поиска от неприятелските държави, включително и
Коментари Харесай

Енергийната битка ескалира след заявката на Путин за плащания в рубли

Плановете на Москва да изиска от " неприятелските " страни, в това число и от европейските народи, да заплащат за съветските газови доставки в рубли, задълбочиха безизходицата в връзките й със Запада и в допълнение изостриха най-сериозния енергиен конвулсия в Европа от 70-е години на предишния век.

Газовите котировки скочиха с 30% откакто на заседание на държавното управление на 23 март съветският президент Владимир Путин подреди на " Банк России " да създаде в границите на една седмица механизъм за разплащания в рубли за изнесения газ. 

Заявката на Путин демонстрира растящото предпочитание на двете противоборстващи сили да употребяват съветските енергийни доставки като оръжие в борбата сред Москва и западните страни поради войната в Украйна. Детайли по новото съглашение към момента не са известни, само че с настояването си за заплащания в рубли Кремъл де факто принуждава европейските компании да поддържат непосредствено съветската валута след свободното й рухване вследствие на наложените наказания на съветската стопанска система. Руската парична единица нарастна със 7% - до под 100 рубли за един щ. $, на 23 март след изказването на президента, и сви тазгодишните си загуби до 23 %.  

Германия, която е най-едрият покупател на съветски газ, съобщи, че концепцията за разплащания в рубли е нарушаване на договорите и че страната ще беседва с европейските си сътрудници по какъв начин да отговори на предизвикването, съгласно министъра на стопанската система Роберт Хабек.

Италия, която е вторият по величина клиент на съветския държавен газов монополист " Газпром ", изрази изрично отвращение да заплаща за съветските газови доставки в рубли, тъй като по този метод може да помогне на Путин да отслаби европейския санкционен режим.  

За сдруженията за публични услуги, които купуват синьо гориво от " Газпром ", преходът към рубли може да докара до разногласия и предоговаряне на контрактите, заплашващи да нарушат естествените газови доставки за района. Европа получава към 40% от нужния й газ от Русия и към този момент се сблъска с следствията от рекордните цени на горивото през зимата.

Германските енергийни колоси " Унипер " и " Ер Ве Е " и италианският " Ени " отхвърлят коментар по тематиката. Анализатори показват, че в случай че " Газпром " откаже да изпраща газ когато купувачите заплащат по фактурите в истинската валута на контракта, обичайно в евро, те могат да дадат разногласието на арбитраж. 

Базовият европейска газов показател скочи с 34% след изказването на Путин - до 132.74 евро за мегаватчас, и върна на пазара резките ценови съмнения. Петролът вид " Брент " с доставка през май надвиши 120 $ за барел.

Сред обхванатите от мярката " вражески " страни са Съединени американски щати, Англия и всичките членове на Европейския съюз. От тях е дошла близо 70% от облагата от изнас на газ на " Газпром " в размер на жестоко 69 милиарда $ през 2021-а, по сметки на записаната в Москва компания за разбори " Локо инвест ". Всяка смяна на разплащателните процедури могат " да обиден краткотрайно " размерите на съветския газов експорт, допълват специалистите.  

Близо 58% от брутните газови продажби на " Газпром " зад граница към третото тримесечие на предходната година са били в евро, а 39% - в щатски долари - " компрометирани ", съгласно думите на Путин, валути. Засега пресслужбата на газовия колос отхвърля да разяснява дали дълготрайните съглашения за газови доставки разрешават да се премине към обслужването им в рубли. По оценка на специалисти от сектора, " Газпром " би трябвало да изиска от клиентите си да се съгласят на смяна в изискванията за заплащане и в случай че се отворят договорите, купувачите може да изискат по-кратки периоди.   

В изявление за австрийската телевизионна стратегия " Пулс 24 " основният изпълнителен шеф на австрийската енергийна компания " О Ем Ви " - Алфред Щерн - сподели, че контрактите за доставка на съветски природен газ не включват преводи в рубли и дружеството ще продължи да заплаща в евро до възможните промени в изискванията.

Кои са " неприятелите " на Путин?

През март Русия разгласява лист от 48 страни, които счита за враждебно настроени към нея. В него са Съединени американски щати, Япония, всичките членове на Европейски Съюз, Англия, Швейцария и Норвегия. В резултат, големият дял от съветския газов експорт сега задоволява " неприятели ".  

Путин е разпоредил на държавното управление да инструктира " Газпром " да се заеме неотложно с нужните анекси на настоящите договори и e добавил, че не възнамерява промени на формулите за ценообразуване, а единствено на валутата на заплащанията. Руският президент акцентира, че страната му извършва прецизно газовите си доставки като размери и цени и според ценовите механизми на договорите. 

За някои клиенти преходът към рубли е изпълним

Агенция " Блумбърг " цитира изказване на " Булгаргаз " - един от клиентите на " Газпром ", че " няма заплаха за доставките,... тъй като има сътрудник в България, който може да осъществя преводите в рубли ". От българското сдружение прибавят, че " са очаквали всевъзможни необикновени дейности, само че този сюжет е бил обсъждан, тъй че няма риск за заплащанията по настоящия контракт ". 

През първите 15 дни на март " Газпром " е изнасял приблизително по 500 млн. куб. м газ дневно за страни отвън някогашния Съветски съюз, в това число за Европейски Съюз, Китай и Турция. От това общо количество към Европа са били насочвани приблизително по 384 млн. куб. м на ден, сочат публични данни на производителя. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР