Плановете на Марио Драги за прощален кръг от стимули, преди

...
Плановете на Марио Драги за прощален кръг от стимули, преди
Коментари Харесай

Какъв сюрприз подготвя Драги преди да си тръгне?

Плановете на Марио Драги за сетен кръг от тласъци, преди да подаде оставка като президент на Европейската централна банка, основават повече интриги от нормално.

Въпреки че е необятно предстоящо ЕЦБ да намали лихвения си % на съвещанието си идващия месец, остава несигурност към въпроса за обновяване на покупките на активи. Инвеститорите се пробват да преценяват какво по мярка количествено облекчение (QE) е належащо за стопанската система на еврозоната, какъв брой облигации регулаторът може да купи, преди да изтече непринудено избраните предел.

И дали членовете на управителния съвет на централната банка на еврозоната ще решат да оспорят изказванието на Драги, че е подготвен да преодолее тези ограничавания, в случай че е належащо, написа Bloomberg.

В резултат на това пазарите са в незнание по отншене един от главните парични принадлежности, налични за поддръжка на стопанската система на еврозоната. А тя се бори със закъснение, породено основно от външни фактори, като комерсиалното напрежение в света и Brexit. Много зависи от това дали Драги, чийто правоприемник ще бъде Кристин Лагард от 1 ноември, желае да вземе мощни решения малко преди да напусне поста си.

Повечето анализатори предвиждат, че на срещата на 12 септември ЕЦБ ще понижи депозитния % с 10 базисни пункта до минус 0,5%, присъединявайки се към настоящата вълна на световно облекчение на паричната политика.

Само през последните няколко седмици лихвените проценти намалиха Федералният запас на Съединени американски щати и централните банки на огромни стопански системи като Русия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индия, Индонезия и Южна Африка.

Междувременно упованията за QE в еврозоната се разграничават доста. В момента пазарът залага в цените нови тласъци, вариращи от към 100 милиарда евро до 200 милиарда евро, съобщи капиталовият шеф на Axa Investment Managers Алесандро Тентори.

Банка ABN Amro чака покупка от 70 милиарда евро на месец за девет месеца. Инвестицонната банка Morgan Stanley предвижда QE от 45 или 60 милиарда евро, на месец за най-малко една година. Goldman Sachs пресмята, че ЕЦБ ще харчи общо за количествени облекчения до 300 милиарда евро.

Някои анализатори чакат покупката на облигации да бъде оповестена по едно и също време с намаляването на лихвата, до момента в който други предвиждат QE със забавяне. От UBS споделят, че не считат новите покупки на активи от страна на ЕЦБ за решен въпрос. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР