Плановете на кабинета и военния министър Тодор Тагарев за купуване

...
Плановете на кабинета и военния министър Тодор Тагарев за купуване
Коментари Харесай

Скандал с чорапите на Костадинов в НС, купуваме Страйкъри за 2,5 млрд. лв.

Плановете на кабинета и военния министър Тодор Тагарев за пазаруване на машини " Стайкър " за армията към този момент могат да бъдат задвижени, откакто Народното събрание даде зелена светлина на новата договорка. Малко повече от 2 часа и половина продължи дебатът по тематиката, в него обаче " Възраждане " изляха и проливен дъжд от неуважителни забележки към премиера Николай Денков като това, че е просто " експерт по сапуни и веро ". Задвижването на договорката мина със 134 " за ", 55 " срещу " ( " Възраждане ", Българска социалистическа партия и ИТН) и двама въздържали се (от БСП). Тя е за към 2,5 милиарда лева

" Нямаме сътрудник, който да поеме задължения, задължаваме страната и данъкоплатците да заплащат нещо, което може да пристигна, може да не пристигна, може да е същото, може да не е. Може да изискат спомагателни средства. Това не е план за капиталов разход - там би трябвало да написа какво се доставя, с какви параметри ", настоя Николай Дренчев от " Възраждане ". Той дефинира контракта като " разпореждане за директна покупка или индулгенция за хабене на държавни средства ". В Афганистан пък наричали тези машини " гробници " и " ковчези ", съобщи негов съпартиец. Дренчев настоя, че цялата военна техника е значимо да може да се сервизира от наши механици, съгласно него с тези машини повредите няма да могат да се отстраняват в точния момент.

" През 2018 година Народно събрание одобри план за бронирани машини на стойност 1,220 милиарда лева Сега министър Тодор Тагарев предлага договорка повече от двойно по-скъпа от заложената тогава ", напомни Костадин Костадинов от " Възраждане ". И се ядоса, че купуваме над 35-годишна техника, отбелязвайки - " въпреки и създадена в този момент, тя е остарял модел ". " Може да се окаже, че ще би трябвало като с американските самолети занапред да се строят фабрики за тези машини ", предвижда той. Костадинов настоя, че за тези пари България може да договаря за по-добри машини, от Франция или Германия да вземем за пример. " Лицето Тагарев предлага контракт, в който няма алтернатива за съдействие с българския индустриален комплекс, или това, което е останало от него, ускорява се зависимостта на българската войска от чужбина ", настоя той. Ако договорката се подписа, ще има пропилени доходи за държавния бюджет ", счита Костадинов. " Възраждане " желали положително въоръжение, даже скъпо, само че предлаганото от " марионетното държавно управление на експерта по сапуни " не е положително. Освен това в България имало фабрики, които могат да създават машините, вместо това кабинетът щял да даде пари " като откуп, както ГЕРБ се откупиха с F-16 преди време ". Костадинов се закани който подпише тази договорка, да си носи отговорността и да си излежи присъдата някой ден, написа " 24 часа ".

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия акцентира, че машините няма по какъв начин да бъдат създадени в този момент. Според него българските офицери не заслужават да влизат в такива машини и да бъдат подлагани на риск. Съпартиецът му Иван Ченчев поддържа към този момент казаните причини и също видя " незаконна активност " в предлагането. Той изиска да знае какво се предлага за сигурността и сигурността на нашите военнослужещи. Това, което се прави, е скандално. Народното събрание е прескачано доста пъти. Ако се навежда българската страна да обслужва ползи, това е гротеска и тези хора би трябвало да бъдат изметени час по-скоро ", съобщи той.

Единственото, което можел да реши Костадинов, е с какви чорапи да пристигна на работа, разгласи пък Искрен Митев от ПП-ДБ. Костадинов пък се пошегува с култовете на Митев. " Почнахте от вратовръзки, към този момент сте на чорапи, не желая да мисля какво ще е идващото ", съобщи той, припомняйки остарялата им задявка от предния парламент.

Представителите на " Възраждане " се хилеха, до момента в който министърът говореше, а председателстващата съвещанието Росица Кирова им се скара и предизвести, че ще даде отмора, с цел да се успокоят.

" Лицето Костадинов си разрешава неведнъж да насочи обиди към министър-председателя на Българя, няма да влизам в този звук ", съобщи Тагарев. И благодари за обстойните отчети по плана.

Договорът ще бъде подписан от длъжностно лице, упълномощено от Министерски съвет. В предлагането, което е направено, това е шеф на дирекция - еквивалент на длъжностното лице от американска страна. " Няма значение дали министър или зам.-министър ще подпише, отговорността е на тези, които са разработвали предлагането ", настоя министърът. Процесът за придобиване на техника продължавал повече от 10 година първите задачи за сухопътно въоръжение били още от 2012 година, с цел да се стигне до през днешния ден. Имало разнообразни ходове. " Конкретно това писмо е изпратено от служебния министър на защитата министър Стоянов. Ние продължаваме по този път. Нямаме лукса да зачеркнем всичко и да стартираме изначало. Този метод е добър, може да вземете положително решение за българската войска и защитата ", прикани той депутатите за поддръжка на плана.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР