Плановете на дясното австрийско правителство да предложи паспорти на немскоезичното

...
Плановете на дясното австрийско правителство да предложи паспорти на немскоезичното
Коментари Харесай

Напрежение между Италия и Австрия заради Южен Тирол

Плановете на дясното австрийско държавно управление да предложи паспорти на немскоезичното малцинство в италианската провинция Южен Тирол са провокация и враждебна самодейност, съобщи нощес италианският министър за връзки с Народното събрание и директната народна власт Рикардо Фракаро, представен от ДПА.

" Да се предлага на южнотиролците опцията да получат двойно поданство би трябвало да се счита за враждебна самодейност и чист акт на агитация без на практика изгоди, тъй като и двете страни са членки на Европейски Съюз ", съобщи министър Фракаро.

" Не можем да приемем провокации по толкоз значим въпрос ", добави той, порицавайки държавното управление във Виена за предприемането на сходна разделяща стъпка малко преди локалните избори в Южен Тирол, планувани за 21 октомври и в миг, когато Виена е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Южен Тирол минава под италиански надзор след Първата международна война, от което доста поданици на региона са недоволни. И до през днешния ден доста от тях не се считат за италианци, само че регионът беше умиротворен, откакто през 70-те години на предишния век получи необятна автономност.

В петък италианското външно министерство заяви в изказване, че е научило от Виена, че австрийска държавна комисия преглежда проектозакон за предоставяне на австрийски паспорти на жители на Южен Тирол.

Австрийското държавно управление съобщи, че сега въпросът се разисква на експертно ниво и към момента няма финален вид на проектозакона. Според канцлерството във Виена, Австрия желае да разиска разбора на специалистите с Италия и с локалното държавно управление на региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР