Планове за размяна на изложби, които да представят историческото и

...
Планове за размяна на изложби, които да представят историческото и
Коментари Харесай

Български културни ценности ще бъдат показвани във водещи музеи и галерии в Италия

Планове за замяна на изложения, които да показват историческото и културното завещание на България и Италия, разискаха през днешния ден министрите на културата на двете страни Боил Банов и Алберто Бонисоли по време на работна среща в Рим, заяви пресцентърът на Министерството на културата.

Експозициите на български културни полезности ще бъдат осъществени в съдействие с някои от най-големите галерии и музеи в Италия, като изложба " Уфици " във Флоренция, Националния археологически музей в Неапол, изложба " Боргезе " и Националния музей на Рим. За осъществяване на взаимните проекти следва да бъдат извършени спомагателни диалози и да бъдат направени съответни съглашения.

Министрите на двете страни изявиха предпочитание за възстановяване на двустранните връзки във всички сфери на културата. Също по този начин те разискаха завършване на протокол сред държавните управления на България и Италия за даване на пространства за потребностите на културните институции зад граница.

Боил Банов е на двудневно работно посещаване в Рим. По-късно през днешния ден той ще се срещне с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На нея ще бъде доказана готовността България да стане страна по Конвенцията на Международния институт по отношение на връщането на откраднати или нелегално изнесени културни полезности и ще бъде разисквано бъдещото съдействие с организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР