Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от

...
Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев със страхотни новини за К-19 у нас: От 14 ноември...

Планове и тактики против бедствия, епидемии, пандемии се вършат от доста години в България и е естествено за страната да се грижи и приготвя за такива неща. Това е рутинна активност за Министерски съвет, сподели проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра за заразни и паразитни заболявания, по Канал 3.

"Винаги съм предупреждавал, че през близо десетина години се появява някаква разновидност на вирус от животно, който минава при индивида и основава условия за зараза – такива са били чумата и бурцелозата ", подсети проф. Кантарджиев.

"Хората би трябвало да имат вяра на медицинските управляващи, тъй като това, което те споделят, е ориентирано за здравето на хората, не за друго, това не е политика. Трябва да се има вяра на престижи, на доказателствена медицина ", уверен е експертът.

"Неувереният човек е податлив към критикарство. По време на зараза не се подлага на критика, а се оказва помощ тя да се преодолее. Добронамереното отношение на хората оказва помощ ", показа мнението си професорът.

"Мерките у нас първоначално бяха навременни, по тази причина и резултатите тогава бяха положителни. За ковид се научи доста, даже повече, в сравнение с за други вируси. При децата количеството вирус е доста повече от това, което е при възрастните, по тази причина трябваше да се внимава доста при контакт с възрастсните ", напомни още веднъж проф. Кантарджиев.

"От 14 ноември заболяемостта е в плато и стартира да понижава. Трябва да сме рационални и да сме спокойни, с цел да продължи спадът. Държавата прави каквото може, а целият медицински личен състав прави чудеса. През предишните седмици имахме над 60% позитивни проби, напоследък понижават на 40-30%, това е индиректен белег, че ограниченията сработват ", уверен бе гостът в предав ането.

"Засега няколкостотин хилади са се срещнали с вируса. Ако имаме ваксина, доста бързо ще създадем под напрежение имунитет. Като падат антителата, не значи, че още веднъж ще се разболееш. Тези, които са минали коронавирусната зараза, може да не се имунизират, в случай че са сигурни, че са го минали ", съобщи още той.

"За да са ефикасни имунизациите, би трябвало съвсем по едно и също време да попаднат във всички страни в Европа, хубаво е да се слагат едновременно. Първи би трябвало да бъдат имунизират хората на първа линия ", безапелационен е Кантарджиев.

"За Нова година и празничните дни може да се позволен до две-три фамилии дружно, в случай че съблюдаваме ограниченията до тогава ", направи прогноза той.

"Приветствам всеки, който помогне сега с нещо на медиците от сърце ", заключи проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР