Планирайки поредното пътуване за почивните дни, често насочваме вниманието си

...
Планирайки поредното пътуване за почивните дни, често насочваме вниманието си
Коментари Харесай

5 причини да посетите този чудесен български манастир

Планирайки следващото пътешестване за почивните дни, постоянно насочваме вниманието си само към известните за страната ни дестинации, като по този начин рискуваме да не посетим редица непознати кътчета, които биха ни завладели със своето обаяние. Ако в някоя съботна или неделна заран осъзнаете, че нямате време за пътешестване, само че пък имате предпочитание, то етрополският манастир „ Св. Троица “ е мястото за вас.

В сегашния материал ще ви изброим единствено пет аргументи, заради които си коства да отделите няколко часа в почивния ден и да се отбиете до това свято място.

УДОБНО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Сгушен в подножието на старопланинския Черни връх и намиращ се единствено на 5 километра от Етрополе, манастирът е комфортен за посещаване от най-много от софиянци, защото от столицата го дели едвам един час.
Пътят до манастира е извънредно изящен, само че съветваме водачите да карат с изключително внимание, защото в избрани сектори той е стеснен и необезопасен.

БОГАТА ИСТОРИЯ
Манастирът е учреден през 1158 година, въпреки да има сведения, че две епохи по-рано самият Св. Иван Рилски се заселва за малко в региона. През годините на османското робство, Етрополският манастир е най-значимият литературен и образован център в северната част на българските земи.

Любопитен факт е, че в иконописното ателие на манастира е съхранена първата българска икона. Светата обител е и революционен център, защото тук през 1870 година Васил Левски основава Етрополския скришен революционен комитет. И през днешния ден скривалището на Апостола може да бъде забелязано в едно от пространствата.

АВТЕНТИЧНА АРХИТЕКТУРА
Етрополският манастир е прочут още с името „ Варовитец “ поради варовиковия камък, с който е построена манастирската черква. Жилищните здания са издигнати през 1833 година, а след това са реставрирани. Манастирската черква „ Св. Троица “ е издигната през 1858 година от брациговския занаятчия Иван Боянин.
През 1907 година Петьо Ганин от Казанлък рисува стенописите в църквата. Точно пък век по-късно, през 2007 година, в манастира стартира повсеместен ремонт и реституция на храма.

ВПЕЧАТЛЯВАЩА ПРИРОДА
Всеки посетил Етрополския манастир ще изрази съмнение кое го е завладяло повече – самата света обител или неописуемо красивата природа в покрайнината. Доказателство за това ще намерите незабавно щом отворите дребна дървена малка врата, намираща се зад храма. След 5 минути ще се озовете под самото въплъщение на съвършенството – водопада „ Варовитец “.
Макар височината му да не е внушителна, този оазис безспорно ще Ви откъсне от околния свят и ще Ви накара да се върнете още веднъж. Същото важи и за неповторимите скални формирания „ Куклите “ и „ Червена стена “, намиращи се в непосредствена непосредственост.

ПОДХОДЯЩО ЗА СЕМЕЕН ТУРИЗЪМ
Не е наложително да се качите до манастира с автомобил. Може да си организирате прелестно фамилна разходка в планината по екопътека „ Свети Атанас “,  която единствено след час, прекаран в любуване на природата, ще ви води пред солидните врати на светата обител.

В двора на манастира, посред просторната поляна, са ситуирани разнообразни детски уреди за игра. Не забравяйте да отделите и време за обяд в централната част в Етрополе, където ще бъдете прелестно сюрпризирани от комбинацията на добре съхранени и достоверно реставрирани възрожденски постройки.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР