Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се

...
Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се
Коментари Харесай

Красотата на Родопите: кои природни феномени трябва да посетите?

Планирате разходка до Родопите? Не сте сигурни къде да се отбиете и кои забележителности да посетите? Ето лист със спиращите дъха естествени явления, с които Родопите разполагат.

• Пещера " Дяволското гърло "

• Ягодинска пещера

• Пещера " Ухловица "

• Дяволската еко-пътека

• Дяволският мост

• Чудните мостове

• Панорамна площадка " Орлово око " (1500м)

• Панорамна площадка " Вълчи камък " (1630м)

Всяка пещера е красива и забавна сама по себе си и си заслужава да бъде посетена, също както и другите изброени нагоре естествени забележителности. Но в случай че желаете да се насладите от високо на цялата хубост и солидност, която Родопите ви показват и обичате разходките в природата, то безусловно се изкачете двата върха " Орлово око " и " Вълчи камък ".

И към двете точки може да стигнате с локалните офроуд джипове, ръководени от хора, живеещи в региона. Освен че ще ви прекарат през приказни кътчета, изкачвайки върховете, те ще ви опишат за локалните традиции, метода на живот на хората и животните, обитаващи региона, както и доста забавни и занимателни техни истории.

Гледката и от двата върха е нещо, което не може да се опише, а би трябвало да се види. От върха може да се насладите както на прилежащите най-високи родопски възвишения, по този начин и на планините Рила, Пирин и даже елементи от Гърция.

" Орлово око " може да изкачите и сами за към час и половина в едната посока и към половин час за връщането, само че бъдете готови, че пътят е много стръмен. Маршрутът стартира от хотел " Мурсал " в село Ягодина.

Името на върха " Вълчи камък " идва от една легенда, която споделя за връзката сред индивида и едно малко ранено вълче, избавено от него, което мъжът отглеждал в селото като негов домакински любим. Но за злощастие при един случай неговото дете чупи ребрата си, а съседите упрекват вълчето за случилото се.

Афектиран мъжът го изхвърля от върха на планината над селото, с цел да го накаже, то чупи също ребрата си и остава там цяла нощ, виещо от болежка. По-късно през нощта се причисляват и другите вълци в околията към воя. Затова на другия ден мъжът отива още веднъж в планината и открива раненото и измъчващо се вълче, прострелва го и го погребва.

В продължение на седмици глутницата вълци не серпантина нощем да вие. Не след дълго мъжът схваща, че вълчето не е било отговорно за случая, само че към този момент било прекомерно късно. След месеци този писък се повторил преди едно от най-големите наводнения в региона.

Затова в този момент локалните знаят, че чуят ли писък на вълци, значи нещо неприятно следва. По тази причина кръстили и върха " Вълчи камък " на упрекнатото по неточност почтено вълче.

Районът е богат на хиляди необясними мистерии, забавни истории, естествени забележителности. Може да закупите от локалните и домашно създадени сирене, кашкавал, мед от бор, здравец, мента, акация и разнообразни други билки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР