Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750

...
Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750
Коментари Харесай

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното нарастване на оптималния застрахователен приход от 3400 на 3750 лева докара до напрежение в IT бранша в България и рецензии против бюджетната политика на Асен Василев.

" В момента има закъснение на международно равнище и не разбирам оптимизма, с който вършат бюджета. В първата половина на 2023 година софтуерната промишленост вървеше с 20% растеж, чакаме годишното равнище да е 12%, тъй като във втората половина има внезапен спад - отпадат ужасно доста контракти, наши контрагенти в западните страни изпадат и това ни афектира. Няма по какъв начин това да не се отрази на всички останали браншове. Не мисля, че 2024 година ще е оптимистична от позиция на икономическите резултати. На фона на това не си оказваме помощ с непрекъснатото говорене за повишение на налозите ", сподели Доброслав Димитров от Българската стартъп асоциация, пред bTV.

Димитров уточни, че неналичието на изясненост към размера на оптималния застрахователен приход е сериозен проблем за фирмите в софтуерната и софтуерната промишленост, които не могат да възнамеряват финансите си за 2024.

Вторият проблем, който той акцентира, е неналичието на отстъпки от новия 15-процентов корпоративен налог за наднационални компании в областта на технологиите - каквито ще се приложат в страни като Ирландия, да вземем за пример.

Димитров се разгласи и срещу риториката " да вземем от богатите и да дадем на бедните ", с която се изяснява повдигането на прага за заплащане на осигуровките.

" Ние сме най-солидарният бранш в България. Ние сме номер 1 по фонд " Работна заплата ", привлечени вложения и развойна активност. Независимо че сме 1,7% от работната мощ, плащаме 5,5% от осигуровките. 97% от приключилите IT специалности не емигрират, остават тук и прибавят към българската стопанска система. Софтуерът е 1/3 от износа на услуги на България. В промишлеността са приблизително 25-годишни, бъдещи или млади родители. Това са хора, които основават бъдещето на България ", сподели още той.

Димитров прикани за смяна на тактиката за увеличение на междинните приходи.

" Това не се прави с административен акт на Министерството на финансите, а посредством добавената стойност. Да вдигаш приходите на ниския сегмент не става, като усилваш броя на работните места там, а когато усилваш работните места в горния сегмент. Те ще издърпат всички останали нагоре ", сподели още той.

Засега Бюджетната комисия поддържа на второ четене увеличението на оптималния застрахователен приход на 3750 лева по предложение на Асен Василев. Според данните на Национална агенция за приходите, вноски върху оптималния застрахователен приход от 3400 лв. у нас сега вършат към 285 хиляди души.

При оптимален застрахователен приход от 3400 лева в този момент, работодателят заплаща за осигуровки 643 лв. за всеки собствен чиновник. Работникът на собствен ред заплаща 468 лв..

С решението оптималният предел стане 3750 лева, страната ще прибира още към 60 лв. от работодателя и 40 лева от служителя всеки месец.

За да не намалее " чистата " заплата на чиновниците обаче доста постоянно работодателите поемат цялата тежест от повдигането на осигурителния предел. Затова и бизнесът - изключително IT секторът, в който заплатите са високи - обичайно е срещу увеличението на оптималния застрахователен доход
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР