Планираното от правителството вдигане на концесионните такси и възнаграждения върху

...
Планираното от правителството вдигане на концесионните такси и възнаграждения върху
Коментари Харесай

Бизнесът смята за опасен планирания рязък скок на концесионните такси

Планираното от държавното управление повдигане на концесионните такси и хонорари върху добива на подземни благосъстояния сред два и четири пъти, без да се отчетат особеностите на извличането на потребните изкопаеми от българските руди, обслужва само ползите на бюджета. Освен това се заплашват вложенията в този бранш, отговорността за опазването на околната среда и обществените планове на минната промишленост. Още повече пуснатият за публично разискване за установяване на концесионното заплащане за рандеман на подземни благосъстояния, чийто период изтича в понеделник – 30 май, ще влезе в действие незабавно след приемането ѝ от Министерския съвет и няма да има временен интервал.

Това се показва в в България (АмЧам) за това желание и в (БЕМФ). Свое виждане по въпроса има и Българската минна камара, откъдето, дружно с АмЧам упорстват за среща с министрите на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев – по опция да края на актуалната седмица, с цел да му изложат своите причини против желанието на кабинета.

Против измененията е и Българската асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ), съгласно която " в подтекста на засилващата се политическа рецесия, възходящата инфлация, нарастването на цените на енергоносители (пет пъти) и други първични материали, основни за добива на инертни материали, плануваното нарастване на приходите от концесионна активност ще докара до съществено стесняване на активността на концесионерите, отвод от активност и в последна сметка – до понижаване на размера на заплащанията от концесионна активност в бранша ".

Проектът на наредбата планува минималният размер на концесионното заплащане бъде повишен 5 пъти (от 0.8% в този момент на 4%); оптималният размер на концесионното заплащане да се усили 3 пъти (от 4% в този момент - на 12%); коефициентът на пропорция да бъде повишен 2.5 пъти (от 0.08% в този момент - на 0.2%).



" Погледнато експертно, това предложение стъпва само на устрема за максимизиране приходната част на бюджета на страната и цели краткосрочни резултати за фиска, като, за жалост, цели ощетяване на работещ бранш, който е част от индустриалната база на България ", считат от АмЧам, измежду чиито членове е " Дънди Прешъс Металс ", разработваща златните залежи в Челопеч и Крумовград..

От БЕМФ означават даже, че " такова фрапантно нарастване в изискванията на икономическа и енергийна рецесия е контрапродуктивно, рисково за развиването на минно-добивния бранш, енергийната самостоятелност и стопанската система на страната като цяло ". Според организацията двукратното нарастване на концесионното заплащане за рандеман на петрол и газ неизбежно ще докара до отлив и прекъсване на вложения в търсенето, изследването и добива на петрол и газ - " и това на фона на задълбочаваща се енергийна рецесия в България, района на Балканите и страните от Европейски Съюз ".

Има и други способи за повече доходи в бюджета

" Предприемането на такава стъпка в изискванията на дълговременна икономическа и енергийна рецесии приказва или за липса на компетенстност по отношение на разбирането на процесите на развиване на минно-добивната индустрия и енергетиката или за саботиране развиването на тези браншове ", считат още от енергийния и минен конгрес. Според неговите специалисти и разбираемо желанието на държавното управление да усили приходите в бюджета от добива на подземни благосъстояния, само че " възприетият метод е първосигнален и извънредно несполучлив ". БЕМФ Смята, че приходите от концесии може да се усилят и без утежняване на капиталовата среда, а " неотложно използване на по-високите ставки за концесионни заплащания по съществуващите концесионни контракти е нереалистично поради наредбата в Закона за подземните благосъстояния, изразяваща фундаментален принцип за стабилно развиване на минно-добивната промишленост ".

В АмЧам също са обезпокоени за последствията върху икономическата среда, устойчивото развиване на експортно-ориентираната индустриална база, районно развиване, както посредством работещи предприятия, грижа за околната среда, по този начин и за задържане на младите и способни хора по места. Камарата непосредствено счита плана на наредбата и целият развой за незаконосъобразни и нецелесъобразни и упорства за цялостно преосмисляне на смяната на концесионните такси.

Организацията изброява стопански и законосъобразни причини срещу наредбата, която съгласно тях обезкуражава дългогодишните вложители у нас, както и такива, които следят страната и възнамеряват вложения у нас.

Несъобразено със спецификите на българския рандеман

Американската комерсиална камара отбелязва, че това внезапно повдигане – едновременно и незабавно, не регистрира спецификата на българската минерално-суровинна промишленост в няколко аспекта. В България се добива железна руда с ниско наличие на метал в рудата, която се преработва до съответните концентрати. Всички процеси изискват големи капиталовложения в цялостния аспект от експлоатационни разноски (фиксирани и променливи), вложения в запазване на околната среда, в здраве и безвредни условия на труд, реализиране на висока успеваемост на предприятията. Отделно са вложения в доброволните огромни стратегии за корпоративна обществена отговорност. Освен това, проектонаредбата не регистрира цикличността на цените на металите, които се дефинират от интернационалните стокови тържища и се въздействат както от търсене и предложение на метали, по този начин и от геополитически, стопански и обществени фактори. В един миг пазарът на металите може да е висок, само че в различен – цените им да са фрапантно ниски, означават от АмЧам.

Организацията обръща внимание, че липсва оценка за въздействието върху активността на актуалните концесионери и бъдещите им проекти при влизане в действие на увеличените такси, няма и разбор за предстоящите бъдещи доходи.

Като няма юридически, да има стопански баланс

Според Закона за концесиите през целия период на концесията следва да бъде поддържан стопански баланс, разбиран като равновесие сред изгодите за концесионера и концедента, напомнят от АмЧам..

" Поддържането на икономическия баланс на концесията е директно обусловено от съответното и заслужено установяване на размерите на дължимите от концесионера концесионни заплащания. За тази цел е належащо да бъдат регистрирани, от една страна – изискванията за реализирането на добива и първичната преправка, и въпреки това – размерите на нужните вложения и тяхната предстояща възвращаемост, характерните опасности, поети от концесионерите, изгодите, които същите се чака да осъществят с оглед съответните стопански условия и прочие ", написа в позицията на камарата, изпратена до финансовия и енергийния министри.

В нея се отбелязва, че е обикновено поради дългите концесионни контракти да поражда потребност от смяна на изискванията в тях, само че това не би трябвало да нарушава икономическия баланс на концесията в случай, че липсва правният откакто страната като концедент има властническа, надмощна позиция и може едностранно да трансформира договорите.

Рязкото повдигане на таксите и то без временен интервал за акомодация и без отчитане на ползите на концесионерите ще има неподходящи финансови последствия, считат в камарата.

" Концесионното заплащане следва да бъде съобразено с нуждата от стимулиране и подкрепяне развиването на минната промишленост, без да се позволява прекалено завишаване на финансовата тежест, което би довело до понижаване на рентабилността на концесионерите, надлежно до ограничение и даже прекратяване на бъдещи вложения в минната промишленост заради неспособност от възвръщане на направени вложения ", отбелязва се в мнението.

Българският енергиен и минен конгрес също е срещу рестриктивния план, поради тежките съгласно организацията последствия върху развиването на минно-добивната индустрия и енергетиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР