Планираният за утре протест в столичния квартал Младост, организиран от

...
Планираният за утре протест в столичния квартал Младост, организиран от
Коментари Харесай

Иванчева и Зелен Младост организират протест във фейсбук, Лидл ги обвини в манипулации

Планираният за на следващия ден митинг в столичния квартал " Младост ", проведен от задържаната кметица на региона Десислава Иванчева и " За Зелен Младост " във фейсбук, към този момент е подсилен от съвсем 300 души, които са декларирали, че ще участват на митинга в центъра на парка до магазин Лидл. 
 Младост се подвига на нов митинг поради следващо безумно застрояване  Делото Младост: Сутиени, нервни рецесии, санкции и пълен жандарм без лунапарк
Живущите в блокове 323, 324А, 325 и други излизат на митинг в отбрана на парка до магазин Лидл в Младост 3. На това място са планувани за създаване 7-етажна постройка със смесено предопределение, 8-етажна постройка, 2-етажна постройка за комерсиална активност на Лидл и  2-етажна постройка за комерсиална активност на Лидл, настояват уредниците на митинга. 

" При нас е импортирано позволение за 1 градеж на постройка с търговски обекти, подземни гаражи, офиси и ателиета. Височината е един етаж магазини плюс 6 жилищни етажа, твърди обаче временно изпълняващият длъжността кмет на регион „ Младост “ Румен Русев пред БГНЕС.

По думите му за друга постройка няма импортирано позволение за градеж. 

Вероятно предстоят нови схеми, нови продажби на общински имоти и построяването на нов 8-етажен блок и 2 магазина върху останалата част от парка, афишират във фейсбук на страницата на събитието. От Лидл България категорчно отхвърлят, че ще строят двете двуетажни здания на територията на парка, както настояват уредниците на митинга. 

Позицията на Лидл България:

Лидл България изрично декларира, че както изказванието, че обезщетително озеленяване по отношение на построения магазин Lidl не е изпълнено, по този начин и внушението, че Лидл България планува реализиране на строителство в парцела, на територията на който е ситуиран паркът, съдържащи се в излезлите по тематиката изявления, са напълно погрешни. Това се споделя в позиция на компанията, изпратена до медиите.

Позицията е по отношение на появилата се в медиите и обществените мрежи информация за проведен цивилен митинг в жк. Младост 3 от Инициативен комитет „ За зелен Младост “ и въвличане на името на Лидл България във въпросните изявления.

Ето какво декларира управлението на компанията в своята позиция:

" Строителната активност, която тече сега и е причина за проведения митинг, се прави в аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.893, който не е благосъстоятелност на Лидл България. Компанията няма каквото и да е отношение към тази активност. По настояща информация от Кадастрално-административната осведомителна система на АГКК (https://kais.cadastre.bg/), Лидл България е притежател само на следните два поземлени парцела – аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.870 и аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.871. В аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.838, представляващ УПИ I - за парк, напълно общинска благосъстоятелност, Лидл България е проектирал и построил напълно за своя сметка нов парк с повърхност от 5 203 кв. м. Разходите по построяването, оборудването и поддръжката му са на стойност към 220 хиляди лева и включват голям брой зелени насаждения, алеи и зони за отдих, специфична зона за разходка на кучета и съвременна детска площадка. Паркът е пуснат в употреба през декември 2014 година и е предаден за безплатно прилагане и стопанисване на Столична община, регион Младост. Той е построен като част от капиталов ангажимент при придобиването от страна на Лидл България на посочените два поземлени парцела, а не като обезщетително озеленяване.

Като обезщетително озеленяване за издигнатия в аграрен парцел с идентификатор 68134.4089.870 и пуснат в употреба през 2013 година магазин Lidl, компанията е реновирала парк в м. " Сухото дере " в жк. Младост 4, с повърхност от 5500 кв. м. В него, наред с озеленяването и облагородяването на площите, е построена и детска площадка. Общата стойност на направените разноски от страна на Лидл за този парк е към 230 хиляди лева Паркът е пуснат в употреба в края на май 2014 година и е предаден за стопанисване на Столична община, регион Младост.

С оглед изложеното, Лидл България изрично декларира, че както изказванието, че обезщетително озеленяване по отношение на построения магазин Lidl не е изпълнено, по този начин и внушението, че Лидл България планува реализиране на строителство в парцела, на територията на който е ситуиран паркът, съдържащи се в излезлите по тематиката изявления, са напълно погрешни. От стъпването си в България компанията е потвърдила неведнъж с всички свои дейности, че е виновна, транспарантна и постоянно работи с грижа и мисъл за обществото и околната среда. В тази връзка считаме, че сходно въвеждане в подвеждане на обществеността може да докара до уронване на престижа и имиджа на компанията, за отбрана на които бихме подхванали по всички законосъобразни способи и с всички произлизащи от това правни последствия, съответните дейности. 

Организаторите на митинга оповестяват още: На 3 юли теренът, очакван за създаване на 7-етажната постройка, е бил заварден и строителните действия са почнали. Около 40% от урегулираният имот е бил общинска благосъстоятелност, който е бил продаден през септември 2014 година с решение на Столичния общински съвет. Предложението за продажбата е направено от някогашната кметица на " Младост " Цвета Авджиева (ГЕРБ), а покупател е шефът на Съвета на шефовете на общинската компания " Пазари Запад " Стилиян Георгиев, оповестяват още протестиращите във Facebook. 

Техните претенции са: неотложно прекъсване на строителните действия, на вложителя да му бъде препоръчан равносилен общински терен на безконфликтно място, отпадане на плануваните върху общински терен 8-етажна постройка и два търговски обекта, опазване на парка в настоящия му тип и включването му в Зелената система на Столична община. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР