Планираният бюджет от 79 милиона лева за инициативата Европейска столица

...
Планираният бюджет от 79 милиона лева за инициативата Европейска столица
Коментари Харесай

Общинският съвет на тъмно за разходите на Пловдив 2019

Планираният бюджет от 79 милиона лв. за самодейността Европейска столица на културата най-вероятно няма да бъде осъществен, демонстрират сметките на Общинската фондация " Пловдив 2019 " досега. 20 млн. от тях са целева държавна дотация, която може да се употребява единствено за създаване на инфраструктура. Обектите, които трябваше да се ремонтират и строят, обаче евентуално ще бъдат дофинансирани със средства от общинския бюджет, тъй като няма по какъв начин да бъде изхарчена разликата от 59 млн., пресмятат съветници от локалния парламент. Те обаче към момента не са наясно с проектите на фондация " Пловдив 2019 " за систематизиране на средствата.

До момента от общия бюджет на самодейността са изхарчени и регистрирани малко над 24 млн. лв., от които 4 млн. за строителството на зоопарка. Според таблицата с утвърдените планове за разнообразни събития от програмата на ЕСК през 2019 ще бъдат изразходвани още 9,5 млн. лв.. Около 2 млн. лв. би трябвало да бъдат заделени за начинания от ЕСК, продължаващи през 2020 година Все още не е ясно и какъв брой ще са оперативните разноски на фондация " Пловдив 2019 " тази и идната година. Дори те да повторят средствата за 2018-а /около 15 млн. лева/, общата цифра не може да надвиши 50 млн. лв.. Това значи, че фондацията или няма да извърши уговорката да обезпечи 10 млн. лв. от частни спонсори, или ще трансферира средства от събитийната стратегия към капиталовата за създаване на културна инфраструктура, допусна през вчерашния ден Дани Каназирева, началник на групата на " Съюз за Пловдив " в Общинския съвет. Тя посочи, че досега в локалния парламент не са обсъждани наложителните тримесечни доклади на фондацията и финансовите планове за 2019-а.

Според предварителните проекти за семейството градът трябваше да има нов площад и изложба на ул. " Гладстон ". Очакваше се още кино " Космос " да бъде напълно ремонтирано. Другите точки на въздействия съгласно апликационната книга бяха в Тютюневия град, Стария град, в " Столипиново " и на остров Адата. По-късно се разбра, че в проекта е влизал и зоопаркът.

За да се смени финансовата рамка, фондацията ще би трябвало да изиска позволение от Общинския съвет. Не е ясно обаче по кое време ще стане това, откакто до 31 януари локалният парламент би трябвало да гласоподава градския бюджет.

От през вчерашния ден активността на фондация " Пловдив 2019 " се ревизира от Икономическа полиция по гледище на Окръжна прокуратура. Засега се обследват единствено разноските за откриващия уикенд, само че не е изключено инспекцията да се разшири и да обхване цялата активност на фондацията. Материалноотговорното лице в нея е изпълнителният шеф Кирил Велчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР