Планираната за днес среща в нормандски формат в Париж не

...
Планираната за днес среща в нормандски формат в Париж не
Коментари Харесай

Срещата между Путин и Зеленски не гарантира решение на кризата в Украйна

Планираната за през днешния ден среща в " нормандски формат " в Париж не подсигурява намирането на решение, написа френският в. " Монд ". Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски ще се срещнат през днешния ден в Париж, а френският държавен глава Еманюел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел ще бъдат медиатори.

Последната среща на високо ниво в този формат, през 2016 година, беше неуспех. Франция и Германия обаче считат, че няма да бъде реализиран прогрес във връзка с сигурността в Европа, до момента в който не бъде реализиран прогрес в намирането на решение на рецесията в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

Зеленски ще бъде изправен пред съществено тестване, до момента в който се пробва да контракти завършек на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Малцина чакат пробив, а доста украинци се притесняват, че комедийният артист, станал президент на страната, може да отстъпи прекомерно доста на първите си директни договаряния с опитния съветския водач, отбелязва английският в. " Телеграф ".

Украинският президент споделя, че договарянията с Русия са единственият метод за намиране на решение на спора и се надява да реализира с съветския си сътрудник съглашение за преустановяване на огъня и замяна на всички пандизчии. Вчера обаче опозицията провежда митинги в Киев. Хилядите участници в тях настояха Зеленски да отстоява ползите на страната.

Срещата в " нормандски формат " се счита за инспекция на резултатите от напъните на френския президент Макрон за възстановяване на връзките с Москва след пет години на наказания, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз поради дейностите на Москва в Украйна.

Киев обаче е мнителен към доближаването сред Париж и Москва и се притеснява, че градежът на съветски газопровод от Русия до Германия ще ускори съветското въздействие в Европа, акцентира в. " Телеграф ".

Проблемът е, че позициите на Русия и Украйна остават несъвместими, акцентира френският в. " Либерасион ". 75 на 100 от украинците желаят мир, само че обществото остава разграничено за цената. Зеленски акцентира, че " няма да премине нито една алена линия ". Тези линии включват специфичния статут, който Русия желае за Донбас (и който Украйна си показва по-скоро като резултат от децентрализация, която ще се ползва в цялата страна), както и контрола над границата с съветската страна. Киев счита предаването на контрола като авансово изискване за политически кротичък развой, с цел да се постави завършек на прекосяването на оръжия и бойци от Русия. Според договореностите от Минск, по които руснаците не считат да договарят, предаването на контрола е измежду последните стъпки.

От своя страна, " Кремъл подозира, че Зеленски е слаб президент, без поддръжка от страна на обществото, и затова няма да може да приложи договореностите от Минск ", изяснява Юлия Шукан, от университета в Париж Нантер. " Следователно Москва не счита да отстъпва нищо, изключително по въпроса за границата и специфичния статут ", добавя тя. " Единствената тактика, която оставя на Русия нужното пространство за маневриране, може да се формулира по този начин: да не се вършат никакви отстъпки на украинската страна и да не се одобряват празни взаимни отстъпки ", написа политологът Алексей Чеснаков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР