Планираната промяна детската градина да стане задължителна от 4-годишна възраст

...
Планираната промяна детската градина да стане задължителна от 4-годишна възраст
Коментари Харесай

Искат задължителна детска градина за 4-годишните

Планираната смяна детската градина да стане наложителна от 4-годишна възраст към този момент провокира необятен отзив.

Основният проблем ще е дефицитът тук-там. Амбицията на държавното управление да отделя по 70 милиона на година за нови детски градини и наложително образование от 4-годишна възраст среща на този стадий утвърждението и на родителските организации.

"Да, считаме, че в тази посока концепцията е добра ", сподели Цвета Брестничка от Асоциация "Родители ".

Финансовият министър Владислав Горанов изясни, че до месец след приемането на държавния бюджет, би трябвало да бъде направена стратегия по какъв начин тъкмо ще се разпределят парите.

"Правителството планува да създаде стратегия, която да дава опция да се кандидатства и да се интервенира за построяването на детски градини и учебна инфраструктура.

В закона е планувано това да не бъде 1-годишна стратегия, а да се поддържа същото равнище за идващите три години ", сподели още Горанов.

Предвидените 70 милиона лв. на година би трябвало да решат казуса с неналичието тук-там в детските градини. Докато бъдат издигнати здания, които да поемат всички деца, родителските организации желаят страната да поддържа и родителските кооперативи.

"В момента кооперативите са една много дейна форма, която съществува на ръба на закона. Само, в случай че са регистрирани по реда на частните детски градини, те имат опция да издават уверение за учебна подготвеност ", съобщи Брестничка.

Справка в уеб страницата на Министерство на образованието демонстрира, че на територията на страната има регистрирани 119 частни детски градини, като в София те са 89.

"Такъв спор не е воден ", сподели Горанов.

Друго предложение на ръководещите е детските градини да са безвъзмездни за обществено слабите. В Кюстендил и още 12 дребни общини в страната всички градини за дребните са без такси.

Идеята за ранно интергиране към просветителната система цели да бъдат приобщени по-големи групи от популацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР