Планираната от правителството индикативна дата за прекратяване използването на въглища

...
Планираната от правителството индикативна дата за прекратяване използването на въглища
Коментари Харесай

Край на въглищата у нас през 2038 г.

Планираната от държавното управление индикативна дата за преустановяване потреблението на въглища в България е 2038 година, като служебният кабинет договаря с Европейската комисия и датата 2040 година Това заяви служебният министър председател Стефан Янев по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление в понеделник следобяд. Той добави, че точната дата ще стане ясна до края на седмицата.

Тогава е и крайният период, който си постави държавното управление му за внасяне за утвърждение от Брюксел на националния проект за възобновяване и резистентност, по който страната ни чака общо 12.6 милиарда лева безплатна помощ от европейския бюджет и задатък от 1.6 милиарда лева след утвърждението на този проект от Еврокомисията.

От думите му стана ясно, че кабинетът е повишил още проектите за създаване на възобновими енергийни източници и е повишил тяхната мощ от плануваните в предходния вид 1.7 гигавата на 2.5 гигавата за изграждане до 2026 година. Остава и желанието за създаване на газова централа на мястото на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Янев предложи да се създаде и спомагателна енергийна тактика за прехода, която да се дискутира необятно и да се утвърди и от Народното събрание като даде обещание, че държавното управление му ще създаде такава, с цел да я утвърди идващия парламент.

Критичното при планирането на енергийния преход е никой да не бъде зарязан и да се отчетат районните особености, сподели министър председателят и означи, че днешната международна енергийна рецесия демонстрира провокациите през електрификацията и пред безвъглеродната стопанска система.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР