Планираме в новите фондове обхватът на дейностите, които в момента

...
Планираме в новите фондове обхватът на дейностите, които в момента
Коментари Харесай

МЗ: Планира се в новите фондове да се запази обхватът на дейностите, заплащани сега от НЗОК

" Планираме в новите фондове обсегът на дейностите, които сега се заплащат от НЗОК, да бъде същият. " Това сподели ръководителят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева в „ Неделя 150 “ по БНР по отношение на концепцията за нов здравноосигурителен модел и по отношение на концепцията за частни здравни фондове .
" Съвместно с представители на съсловните организации, и на лечебни заведения, които дават информацията, започваме остойностяването на дейностите от този главен пакет. Не считаме, че остойностяване на дейностите ще докара до понижаване на този главен пакет. Напротив остойностяването на дейностите ще даде най-сетне една бистрота и изясненост върху толкоз дебатирания миг задоволително или не са тези здравни вноски. Ефективността на системата на първо място би трябвало да стартира от преоценка на разноските и салдото в разноските сред обособените посоки на медицина , които се заплащат ", посочи още Начева.
Тя уточни, че митът, че страната не заплаща здравните вноски е неточен в днешно време. „ Минаха времената, в които на страната плащаше 50 % от минималния застрахователен приход или по-малък дял от минималния застрахователен приход за здравни вноски. Единствено децата и обществено слабите деца се обезпечават и то на 70 % следва да се обезпечават от минималния застрахователен приход. Това значи, че в средносрочен проект страната на 100 % ще обезпечава и тази категория лица “, сподели още Начева. Тя регистрира, че всяка година касата регистрира преизпълнение на приходите вследствие на активността на Национална агенция за приходите, където се събират вноски от лица, които не са плащали своите вноски.
" Там също се направиха нужните нормативни промени. Близо 100 до 150 мл. Лвн всяка година се преразпределяха досега в допълнение за здравни заплащания. Не е казусът приходната част и 8 % здравна вноска, която се заплаща. По-скоро успеваемостта на систематизиране и консумиране на разноските. Като държавна политика бранш „ Здравеопазване “ е секторът с максимален растеж на средствата всяка фискална година по отношение на миналата с над 6 до 10 % има растеж в приходната част на бюджета “, уточни още ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК.
" Казвам, че преди да стартираме дебата за приходната част, която съгласно мен сега е уредена, от позиция на ролята, функционалностите на страната и това, което тя като преразпределителна функционалност като Брутният вътрешен продукт може да обезпечи, би трябвало да стартираме дебата върху това по какъв начин се разпределят разноските и салдото в разноските. Другият значим миг е средствата, които отиват отвън здравните вноски в здравната система и вашите събеседници също маркираха този миг, по какъв начин те да се изсветлят и да се вкара ред в техния размер, обсег, тип и стойности, които се заплащат от хората “, уточни още Начева. Тя добави, че против 8 % вноска те получават главен пакет медицински действия.
" Като споделям главният пакет имам поради всички типове действия, които касата финансира в региона на първичната здравна помощ, тъй като до момента говорихме единствено за болнична здравна помощ. Тя е единствено 50 % от общите разноски, които касата заплаща ", посочи още Начева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР